Trabzon konutları örneğinde çocuk odaları mekan ve donatı özellikleri üzerine bir araştırma
A research on spatial and furniture characteristics of nurseries examplified in Trabzon
- Tez No: 38433
- Danışmanlar: PROF. DR. KUTSAL ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Children room, furniture, space, color, size
- Yıl: 1995
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
Günümüzde çocuğa her alanda ilgi artarken bazı konularda ihmal edilmektedir. Bunlardan biri halâ çocuklara uygun bir mekanın sunulmamısıdır. Bunun nedenlerinin ne olduğu, çocuk odasının olmasının ne kadar önemli olduğu odası olan veya ol mayanları ne kadar etkilediği, uygun odanın büyüklüğü, rengi ve donatısının nasıl olması gerektiği, çocuklara hangi dönem lerde nasıl donatılar yapıldığı, çocuk odası kavramının ne zaman ortaya çıktığı, çocukların hayalindeki odanın nasıl olduğu, annenin istekleri ile çocukların isteklerinin nedenli bağdaştığı gibi sorular, soruların cevapları bu araştırma ile bulunmaya çalışılmıştır. Çalışma yedi bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, genel literatür çalışması yapılarak, ço cuğun gelişimi, algısı, oyunu, mekânı, renkleri, ergonomisi, antropometri boyutları ve resimlerinin özellikleri çocuk oda sı ile ilgili eylem alanları, boyutları, renkleri ve düzenle me ilkeleri, çocuk donatısının tarihi, özellikleri ve dar alanlardaki çözümleri incelenmiştir. îkinci bölümde, sorun belirlenmiş, konuyu oluşturan ne denler saptanmış, çalışma amacı, çalışma alanı belirlenmesi ve izlenen yöntem belirtilmiştir. Üçüncü bölümde, yukarıdaki bölümlerin anket ve bilgisa yar bulguları verilmiştir. IVDördüncü bölümde elde edilen bulgular irdelenmiş ve tar tışılmıştır. Beşinci bölümde, bulguların genel sonuçları çıkartılmış tır. Altıncı bölümde yukarıdaki bölümlerin ışığı altında öne riler verilmiştir. Yedinci bölümde anket ve bilgisayar çalışmasının değer lendirilme tabloları, çocuk odasının fotoğrafları ve plânla rı, çocukların çizmiş olduğu hayalindeki odanın resimlerin bir bölümü sunulmuştur. Anahtar Kelimeler : Çocuk odası, donatılar, mekân, renk
Özet (Çeviri)
A Research On Spatial and Furniture Characteristics of Nurseries Examplified in Trabzon Today, in many area, interest in child has been inrease but in some areas chidren have not taken in to consideration. One of these areas is to give a private room to the child. One need to rouse following questions to determine. The reasons for this. What are the necesity and importance of children room in a house ? What are some impacts of this on children? What should be sizes, colours and furnitures of the children room. What type of furnitures of the children room. What type of furnitures had been built for children, and in what age? Historically, when did concept of child room develop, and became a part of planning? What is a dream room of the child? Many questions which mothers have to face in daily life will find answers with this research. This research has eight chapter. The first chapter is a literature review of development, perception, game, place, colour, ergonomics and anthromorfic size, and characteristics of pictures, functional spaces, sizes, colours and principles of amangement history of the furnitures and characteristics, and analysis of limited size children room. The second chapter defines the research problems reasons, aims of the study, field works ant the methodology of the research. VIThe third chapter provides documantation of surveys and computer works based on other chapter. The forth chapter discusses findings of the research. The fifth chapter deriues conclusions from teh f iudings. The sixth chapter gives recomraondation for further study based on findings. The seventh chapter presents evalutions of survey results on tables, pholograph of child room and plans and some of the drawings which have done by children.