Doğu Anadolu'da oluşan depremler için tekrarlanma aralıklarının zaman-kestirebilir modelle araştırılması
For earthquakes established in east anatolia to in restigate reccurence interval by the time predictable model
- Tez No: 38432
- Danışmanlar: DOÇ.DR. İLHAN OSMANŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeofizik Mühendisliği, Geophysics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Magnitüd-frekans ilişkisi, sismik risk, zaman-kestirebilir model, Magnitude-Frequency relationship, Seismic Risk, Time-Predictable Model. VI
- Yıl: 1995
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
ÖZET Bu çalışmada, Doğu Anadolu'nun 36°-42°K ve 35°-45°D koordinatları arasındaki kesimi için deprem tekrarlanma zamanı, magnitüd-frekans ilişkisi ve sismik risk gibi bazı dep- remsellik karakteristikleri araştırılmıştır. Çözümlemelerde mevcut tarihsel dönem (1900 den önce) depremleri ve 1900-1994 yıllan arası aletsel dönem deprem verilerinden yararlanılmış tır. Bu veriler metinde sözedilen birkaç tarihsel deprem katalogundan ve Türkiye Deprem Araştırma Enstitüsü arşivlerinden sağlanmıştır. Önce bölgedeki tektonik ve deprem etkileri araştırılmıştır. Sonra, iki alt bölge grubu oluşturulmuştur. İlk grupta dokuz tane karakteristik deprem alt bölgesi vardır. Bu gruptaki herbir alt bölge için tarihsel ve aletsel dönem verileri kullanılarak zaman-kestirebilir model yaklaşımıyla deprem tekrarlanma aralıkları belirlenmeye çalışılmıştır. İkinci grup ilk grup- dakilerden daha büyük altı alt bölgeden oluşmaktadır. Bu gruba ait alt bölgeler için magni- tüd-frekans ilişkisi ve sismik risk hesaplanmıştır. Tüm bu araştırmaların sonuçlan daha önceki çalışmalarla uyumlu olup ve Doğu Ana dolu'nun oldukça karmaşık bir yapıya ve yüksek ölçekte depremselliğe sahip olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
FOR EARTHQUAKES ESTABLISHED IN EAST ANATOLIA TO INVESTIGATE RECCURENCE INTERVAL BY THE TIME-PREDICTABLE MODEL SUMMARY Some seismicity characteristics like earthquake repeat time, magnitude-frequency re lationship and seismic risk have been investigated for East Anatolia Surrounded by the co ordinates 36°-42°N and 35°-45°E. The earthquake data for both available historical before 1900 and instrumental periods until 1994 have been made use in the analysis. These data where obtained from the several historical earthquake catalogues mentioned in the text and archives of Earthquake Research Institute of Turkey. First, tectonics and earthquake affects in the region have been investigated. Then, two subregion groups were established. There are nine characteristic earthquake subregions in the first group. For every subregion in this group earthquake recurrence interval have been tried to estimate by the time-predictable model approximation using both historical and instrumental periods data. Second group consists of six subregions which are bigger than that of the first group. For subregions in this groupj magnitude-frequency relationships and seismic risk have been estimated. All the results of these investigations are in a good agreement with previous studies, and show that East Anatolia has a quite complex structure and high scale seismicity.