Trabzon kıyılarında deniz kafeslerini etkileyen çevresel kuvvetler
Environmental forces on marine cages on Trabzon coasts
  1. Tez No: 38435
  2. Yazar: BÜLENT VEREP
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. H. FEHMİ DURUKANOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Çevresel etkiler, Dalga kuvvetleri, Deniz kafesleri, Hidrodinamik yükler, flçık deniz balık çiftçiliği. VI, Environmental impacts, Wave forces, Marine cages, Hydrodynamic loads, Offshore fish farming
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
ÖZET Bu çalışmada, Trabzon kıyılarında balık yetiştiricili ğinde kullanılan deniz kafeslerini etkileyen çevresel para metrelerin tespiti ve bu parametrelerin kafesler üzerinde oluşturdukları kuvvetlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çevresel parametrelerden rüzgar, akıntı ve dalgaların önce likle maksimum, ortalama ve minimum değerleri belirlenmiş daha sonra ise kafesler üzerinde oluşturdukları kuvvetler tesbit edilmiştir. Praştırmada Trabzon kıyılarında görülebilecek en yüksek dalgalar 10,25 ve 50 yılda bir oluşmak üzere 10.02 m, 11.38 m ve 12.39 m olduğu ve bu dalgaların Trabzon kıyılarında kullanılan deniz kafeslerinin silindirik yakaları üzerinde oluşturacakları birim dalga kuvvetleri sırasıyla 1284 N/m, 1536 N/m ve 1644 N/m olarak bulunmuştur. Trabzon kıyılarında en hızlı rüzgarların hakim yönü WNW olmasının yanında, deniz kafesleri açısından dizayn rüzgar hızının 25.92 m/sn olduğu ve bu rüzgar nedeniyle kafes fribord ağı (balıkların sıçrayıp kaçmasını önleyen) ve katı yapıları üzerinde oluşacak kuvvetlerin 3.20 kg ve 64.88 kg olacağı tesbit edilmiştir. Rüzgar etkenli olmak üzere oluşacak en etkili deniz yüzey akıntılarının 0.52 m/sn hızında olacağı ve bu akıntıların deniz kafeslerinin ağ torbaları üzerinde oluşturacakları kuvvetlerin 448 kg/m2 olabileceği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Environmental Forces on Marine Cages on Trabzon Coasts. The aim of this study to determine environmental parameters which may effect the marine cages used in fish aquacutture on Trabzon coasts and forces produced by environmental parameters. Firstly, the maximum, mean and minimum values of wind, current and waves have been determined as environmental parameters and their effects on cages. In this research, the heighest wave heights which may occur in every 10, 25 and 50 years on Trabzon coasts were found as 10.02 m, 11.38 m and 12.39 m respectively. Then the biggest unit wave forces on the cylindirical cage collars on Trabzon coasts are estimated as 1284 N/m, 1536 N/m and 1644 N/m respectively. In Trabzon coasts, the direction of dominant fastest winds were determined as WNW and design wind velocity was as 25.92 m/sn. The forces on freebord cage net and solid structure caused by winds was found as 3.20 kg/m2 and 64.88 kg/m2 respectively. The fastest wind-driven currents sea surface current was found as 0.52 m/sn and the forces caused by these currents on net bags of cage was found as 448 kg/m2.