Trabzon kıyılarında (Karadeniz) deniz salyangozu (Rapana venosa valenciennes 1846) avcılığında alternatif bir av aracı olarak sepet denemeleri
Fishing trials with pots in the whelk (Rapana venosa valenciennes 1846) fisheries as an alternative fishing gear on the Trabzon coasts (Black Sea)
  1. Tez No: 120414
  2. Yazar: UĞUR ALTINAĞAÇ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ALİ KARA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Rapana venosa, whelk and whelk fisheries, trap
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu tezde Karadeniz bölgesi için ekonomik bir tür olan deniz salyangozunun avcılığında kullanılan algarna ve dalarak elle toplama yöntemlerine alternatif olarak sepet ile avcılık denemeleri yapılmıştır. On adet farklı tipte sepet modeli ve dört adet farklı çapta kaldırma ağı modeli deniz salyangozu avcılığında denenmiş en verimli olan sepet ve kaldırma ağı modelleri tespit edilmeye çalışılmıştır. Sepetlerin ve kaldırma ağların denenmesinde yem olarak midye ve çeşitli balık etleri kullanılmıştır. Denemeler yaz ve kış denemeleri olarak İki grup halinde yapılmıştır. Yapılan denemeler ve incelemeler sonucunda sepetlerin ve kaldırma ağların deniz salyangozu avcılığında yaz aylan için daha uygun olduğu görülmüştür. En fazla ürün ise midye ile yemlendiğinde elde edilmiştir. Sepetler içinde ahşap piramit sepet modeli, kaldırma ağlar içinde ise 75 cm çaplı kaldırma ağı en fazla av veren modeller olmuştur. 12 saatlik suda bekleme süreleri sonunda ortalama 900 gr olmak üzere bir sepette maksimum 2840 g deniz salyangozu yakalanmıştır Anahtar sözcükten Rapana venosa, deniz salyangozu ve avcılığı, tuzak
Özet (Çeviri)
In this thesis, fishing experiments on pots used for the whelk, which is an economical species for Black Sea region, as an alternative method to dredges and collecting with hand by diving, were achieved. Ten different types of pots and four types of lift nets with different diameter were tested and the best models of the pots and lift nets were strived to establish. Mussels and various fish meats were used in the pots as bait. The experiments were conducted in summer and winter. The results of the observations and investigations indicated that pots and lift nets are more suitable in summer than those in winter. The best harvest was obtained from the pots baited with mussels. The wooden pyramid pot and the lift net with 75cm diameter were the best models giving highest catches. At the end of the 12 hours soak tune the average catch per pot was 900g whelk, maximum was 2840g in a pot.