Sınıf II olguların tedavisinde kullanılan iskeletsel ve dişsel destekli forsus ve monoblok apareylerinin çene-yüz kemikleri ve tme üzerine etkilerinin sonlu elemanlar analiz yöntemi ile karşılaştırılması
Comparing the effects of tooth and bone born forsus appliances and class II activator on the maxillofacial bones and tmj using the finite element analysis
  1. Tez No: 384424
  2. Yazar: FATMA IRMAK DURU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYA KILIÇOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Forsus, Monoblok, Fonksiyonel Tedavi, Sonlu Elemanlar Analizi, Forsus, Class II activator, Functional Treatment, Finite Element Method
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 202
Özet
Bu çalışmanın amacı; iskeletsel Sınıf II maloklüzyonların tedavisinde kullanılan iskeletsel ve dişsel destekli Forsus ile Monoblok apareylerinin çene-yüzkemikleri, TME, dişler ve destek dokular üzerine etkilerinin in vitro olarak uygulanan gerilme analizleri içinde avantajları ortaya konulmuş olan sonlu elemanlar analizi ile incelenmesidir. Çalışmamızda elde edilen 3 boyutlu model üzerinde dişsel, iskeletsel destekli Forsus ve Monoblok apareyin simülasyonları yapılmıştır. Dişsel destekli Forsus apareyi simülasyonunda alt kanin ve üst birinci büyük azı dişleri arasına çift taraflı itici 200 gf kuvvet uygulanmıştır. İskeletsel destekli Forsus apareyi simülasyonunda üst birinci büyük azı ile alt kanin ve alt birinci premolar bölgesinin 10-12 mm altına denk gelen alveol kemiğinin vestibül yüzeyine yerleştirilen miniplaklar arasına çift taraflı itici 200 gf kuvvet uygulanmıştır. Monoblok simülasyonunda ise alt çene translasyon hareketiyle 6-7 mm öne alınmıştır. Burada translasyon hareketi, ön alt dişlerden çekme kuvveti uygulanarak yapılmıştır. Uygulanan kuvvet 400 gf'dır. Uygulanan her üç apareyin simülasyonunda, mandibulanın en zayıf bölgesi olan kondil boynunda en yüksek gerilmeler görülmüştür. Monoblok simülasyonu yapılan modelde kondil boynunda meydana gelen maksimum asal gerilme değerinin diğer iki modelde meydana gelen maksimum asal gerilme değerlerinden çok daha yüksek olması; aynı zamanda Monoblok uygulamasında artiküler diskin kondil başına bakan yüzeylerinde meydana gelen maksimum asal gerilme değerinin, dişsel ve iskeletsel Forsus apareyi uygulamasında meydana gelen maksimum asal gerilme değerlerinden çok daha yüksek olması, Monoblok apareyinin daha fazla iskeletsel etki sağladığını göstermektedir. Her üç apareyinin simülasyonunda, alt kesici dişlerde en yüksek çekme gerilmesi Monoblok apareyinde, en düşük çekme gerilmesi ise iskeletsel destekli Forsus apareyinde görülmüştür. Bu da iskeletsel destekli Forsus apareyi uygulamasında, alt kesici dişlerde en az labial tipping'in meydana geldiğini göstermektedir. Uygulanan tüm apareyler ile, TME bölgesinde oluşan gerilimler fizyolojik sınırlar içerisinde olduğu için bu apareylerin klinik olarak güvenle kullanılabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to evaluate the effects of tooth and bone born Forsus appliances and Class II activator on the maxillofacial bones, TMJ, mandibular and maxillar teeth and supported tissues using the finite element method which is approved to have many advantages among all in vitro strain analysis. On a 3 three dimensional anatomic model, finite element simulations of three different appliances were performed. In tooth born Forsus appliance simulation, 200 gf of bilateral force was applied between the lower canine and the upper first molar teeth. In bone born Forsus appliance simulation 200 gf of bilateral force was applied between the mini-plates that were located on the vestibule surface of the mandibular alveolar bone (10-12 mm below the lower canine and lower first premolar region) and the first upper molar teeth. In this method, the force is directly transmitted to the mandibular bone. In Class II activator simulation the mandibula was moved 6-7 mm towards with translational movement. The translational movement was performed by applying pulling force from the front lower teeth. The force here was 400 gf. In all simulation, the highest stresses were observed in the condylar neck, which is the weakest region of mandibular. The maximum principle stress value obtained in the Class II activator simulation was much higher than the other two models. Also the maximum principle stress value occurred in surfaces of articular disc in Class II activator simulation were found much higher than the maximum principle stress values of tooth and bone born Forsus appliances. These findings shown that the Class II activator provided more skeletal effect than the Forsus appliance. In each three simulation the highest tensile stress in lower incisor teeth was found in simulation of Class II activator and the lowest was found in bone born Forsus appliance simulation. And this shows that the minimum protrusion movement in lower incisor teeth occurs in the bone born Forsus application. In all simulation the strain values that occurred in TME region remained within the physiological limits and it has been determined that these three appliances clinically could be used safely.