Eclıgner apareyinin etkinliğinin belirlenmesi
A prospectıve clınıcal study to determıne the effıcıency of eclıgner applıance
- Tez No: 384465
- Danışmanlar: PROF. DR. YILDIZ ÖZTÜRK ORTAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Hareketli ortodontik apareyler, şeffaf, estetik, etkinlik, çapraşıklık, Removable orthodontic appliances, clear, esthetic, efficiency, crowding
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Şeffaf apareyler ile ortodontik tedavi yapma ihtiyacı artmakta ve apareylerin etkinliklerine ilişkin araştırmalar önem kazanmaktadır. Bu çalışmanın amacı, eCligner (Seoul, South Korea) şeffaf apareyleri ile meydana gelen diş hareket etkinliğinin değerlendirilmesidir. Bu amaçla, tüm dişleri sürmüş, Angle Sınıf I azı kapanışı gösteren, 5 mm'den az çapraşıklığı bulunan, yaşları 17 ile 30 arasında değişen (ort 20,04±4,38) 11'i kadın 4'ü erkek toplam 15 hastaya eCligner (Seoul, South Korea) şeffaf apareyleri uygulanmıştır. Bireyler 3 adet farklı kalınlıktaki (0,5 mm, 0,62 mm, 0,75 mm) apareyleri birer hafta kullanmışlardır. Çalışmada hastalardan tedavi başı ve tedavi sonunda alınan silikon ölçülerden oluşturulan akrilik modeller ve tedavi planlamasına göre oluşturulan simulasyon akrilik modelleri kullanılmıştır. Çalışmada lingual tipping, labial tipping, rotasyon hareketleri, kaninler arası transversal mesafe ve overbite değerlendirilmiştir. Tedavi öncesi model ve simulasyon modeline ait görüntülerin Clear Aligner Programı'nda (Version 3.0, Scheu-Dental, Germany) tedaviye dahil edilmemiş dişler üzerinde çakıştırılması ile elde edilen ölçümler“planlanan değişiklik”; tedavi öncesi model ve tedavi sonrası modele ait görüntülerin çakıştırılması ile elde edilen ölçümler“gerçekleşen değişiklik”olarak kaydedilmiştir. Gerçekleşen değişiklik, planlanan değişikliğe oranlanıp, 100 ile çarpılarak, farklı diş hareketlerine ait etkinlik yüzdeleri elde edilmiştir. Bu çalışmanın sonuçlarına göre; Angle Sınıf I azı ilişkisine sahip ve hafif şiddette maloklüzyon gösteren olgularda kısa sürede başarılı sonuçlar elde edilmiştir. Apareyin en fazla etkili olduğu diş hareketi lingual tipping hareketidir. Bu hareketi labial tipping hareketi izlemektedir. Apareyin en az etkili olduğu diş hareketi rotasyon hareketidir. Farklı diş grupları arasında lingual tipping ve rotasyon hareketleri açısından istatistiksel olarak anlamlı fark bulunurken, labial tipping hareketi açısından anlamlı fark bulunmamıştır. Kaninler arası transversal mesafe ve overbite yüzde değerleri ile set sayıları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Modifiye uyumsuzluk indeksi ve set sayısı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
In Orthodontics, clear appliances continues to grow in patients' demand and studies regarding the efficacy of these systems become important. The purpose of this clinical study was to evaluate the efficacy of tooth movement with eCligner (Seoul, South Korea). The study sample comprised 15 participants (11 women, 4 men), aged between 17 and 30 (mean 20,04±4,38) The inclusion criteria for patient selection were fully erupted permanent teeth with Angle CI I molar relationship and less than 5 mm crowding. Patients were instructed to wear each three different thickness of appliances (0,5 mm, 0,62 mm, 0,75 mm) for one week. In our study, pretreatment and posttreatment acrylic models were constructed from siloxane impressions and simulation acrylic model were made by the treatment plan. The parameters evaluated were labial tipping, lingual tipping, rotation, intercanine distance and overbite. Digital photos of pretreatment model were superimposed with simulation model,“predicted tooth movements”were calculated. Also digital photos of pretreatment model were superimposed with posttreatment model,“achieved tooth movements”were calculated. Superimpositions were done over stationary untreated teeth with Clear Aligner Programme (Version 3.0, Scheu Dental, Germany). The percentage of accuracy was determined by dividing the amount of tooth movement achieved to the amount of predicted tooth movement and multiplying by 100. Patients with mild crowding and Angle CI I molar relationship were treated successfully within an acceptable time. The most accurate tooth movement found was lingual tipping, followed by labial tipping and rotation. Statistically significant differences were found at lingual tipping and rotation between different tooth groups while no difference was found at labial tipping. No statistically significant difference was found between set number and intercanine distances, between set number and overbite. No statistically significant difference was found between modified discrepancy index and set number.