Households in Ottoman politics: The rivalry between Husrev Mehmed Pasha and Mehmed Ali Pasha of Egypt
Osmanlı siyasetinde haneler: Husrev Mehmed Paşa ile Mısır Valisi Mehmed Ali Paşa arasındaki rekabet
  1. Tez No: 384601
  2. Yazar: AZİZE FATMA ÇAKIR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YUSUF HAKAN ERDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: households, intra-elite contestations, Husrev Mehmed Pasha, Mehmed Ali Pasha of Egypt, haneler, elitler arası çatışmalar, Husrev Mehmed Paşa, Mısır Valisi Mehmed Ali Paşa
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Sabancı Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu tez, Husrev Mehmed Paşa ile Mısır Valisi Mehmed Ali Paşa arasındaki rekabet üzerinden hanelerin Osmanlı siyasetindeki yerini analiz etmeyi amaçlamaktadır. Osmanlı yönetici zümresinin haneleri özellikle de iltizam sistemine geçişten sonra, tımar ve devşirme sistemlerinin yanı sıra saray okulunun da işlevlerini bünyelerinde toplamaya başlamışlardır.Bu gelişmeyle birlikte, güçlü bir hane kurmak ya da güçlü bir hamiye sahip olmak, Osmanlı imparatorluk sistemi içinde güvenli bir mevki, nüfuz ve zenginlik edinmenin temel şartlarından biri olmuş ve haneler ile intisab ilişkileri etrafında şekillenen kişisel çatışmalar Osmanlı siyasetine damgasını vurmuştur. 19.yy'ın ilk yarısında, Osmanlı siyasetini belirleyen en büyük elitler arası çatışmalardan biri Husrev Mehmed Paşa ile Mısır Valisi Mehmed Ali Paşa arasında yaşanmıştır. Mısır Sorunu, Mora Seferi, askeri modernleşme, Mehmed Ali Paşa'nın Suriye Seferleri, Tanzimat'ın ilanı ve reformların uygulanması gibi bu dönemin en önemli olaylarında belirleyici bir rol oynayan bu çatışmayı incelemek, bahsi geçen olayların birbirleriyle ilişkisini ortaya çıkarmaya da yardımcı olacaktır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to present an analysis of households in the Ottoman politics through rivalry of Husrev Mehmed Pasha and Mehmed Ali Pasha of Egypt. Especially with the adoption of tax-farming system, households of the Ottoman ruling elite began to assume former functions of timar and devşirme systems as well as the palace school. Parallel to this development, the forming or the attachment to a powerful household became a necessity for the Ottoman bureaucrats for both obtaining office in the Ottoman administration and for gathering influence and wealth. Accordingly, intra-elite rivalries of factions formed around households and patronage networks left its mark on the Ottoman politics. One of the most important intra-elite rivalries in the first half of the nineteenth century was the contestation between Husrev Mehmed Pasha and Mehmed Ali Pasha of Egypt. In this period, the Egyptian Question, the Morea Campaign, the military modernization, the Syrian Campaigns of Mehmed Ali, promulgation and implementation of Tanzimat were leading issues in Ottoman politics. Since the rivalry between Husrev Mehmed Pasha and Mehmed Ali Pasha had considerable impact on the course of all these events, this thesis focuses on their interactions to create a better understanding of interconnectedness during the late Ottoman period.