Annelerde ki ölüm kaygısının çocukları ile kurdukları ölüm iletişimine etkisinin araştırılması
The influence of mother's death anxiety on their commoncation abaout deathwith their children
  1. Tez No: 384656
  2. Yazar: NİLAY ÇETİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. REYHAN SAYDAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Anne ve ölüm, anne ve çocuk ilişkisi, ölüm kaygısı, ölüm ile ilgili iletişim, Mother and death, mother and child relationship, death anxiety, communication on death
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu araştırmada annelerin çocukların ölüm algısı üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Çocukların ölümü kavrayış düzeylerinin, annelerin kendi hayatlarında yaşadıkları ölüm kaygısı ve çocuklarıyla olan ölüm hakkındaki ilişkisi incelenmiştir. Yapılan incelemeye dahil edilen toplam 66 anne ile uygulanan bu çalışmada annelerin ölçek üzerindeki görüşleri alınarak uygulamaya başlanmış, 35'i kız, 31'i erkek olmak üzere toplam 66 çocuk da çalışmaya dahil edilmiştir. Annelerin ölümü nasıl algıladıkları ve bu durumu çocuklarına nasıl aktardıkları araştırılmış ve incelenmiştir. Ölüm Kaygısı Ölçeği ve Ölüm Hakkında İletişim Ölçeği annelere uygulanarak annenin ölüm hakkındaki tutumu belirlenmiştir. İnceleme dahilinde, annenin yaşı arttıkça, öfke-düşmanlık belirtileri azaldığı, fobik anksiyete düzeyi yüksek olan annelerin, ölümden sonra fonksiyon kaybına bağlı olarak yaşayacağı korku düzeyi de anlamlı derecede arttığı görülmektedir. Obsesif-kompulsif bozukluk düzeyi yüksek olan annelerin, ölümden sonra öteki dünya düşüncesine bağlı olarak yaşayacağı korku düzeyi ve kişiler arası duyarlılık düzeyi yüksek olan annelerin, ölümden sonra öteki dünya düşüncesine bağlı olarak yaşayacağı korku düzeyi de anlamlı derecede artmakta olduğu incelenmiştir. Fobik anksiyete düzeyi yüksek olan annelerin, ölümden sonra öteki dünya düşüncesine bağlı olarak yaşayacağı korku düzeyi de anlamlı derecede artmaktadır. Psikotizm düzeyi yüksek olan annelerin, ölümden sonra öteki dünya düşüncesine bağlı olarak yaşayacağı korku düzeyinin de anlamlı derecede arttığını, depresyon düzeyi yüksek olan annelerin, ölümden sonra çürüme ve bozulma düşüncesine bağlı olarak yaşayacağı korku düzeyi de anlamlı derecede azalmakta olduğu görülmüştür. Depresyon düzeyi yüksek olan annelerin, ölüm süreci düşüncesine bağlı olarak yaşayacağı korku düzeyi de anlamlı derecede artmakta ölümden sonra bulunacakları öteki dünya ile ilgili korkuları arttığı oranda çocuklarıyla ölüm hakkında konuşmaktan kaçınmakta oldukları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study examines the relationship between children's conceptualization of death and the influence of maternal communication about death. The relationships between childrens conceptualization of death, maternal communication about death, and parental death anxiety were also investigated. 66 mother and 66 children (35 female and 31 male) at the age of 4-5 participated in the study to explore the interaction between children's understanding of death and the impact of maternal communication. Death Anxiety Scale and the Communication on Death and Dying Questionnaire were used to measure death anxiety in mothers and mothers' communication on death, respectively. A significant negative relationship was found between parents' belief in an afterlife and children's conceptualization of death. No positive relationship was found between parent's death anxiety and depression; a significant negative relationship was found between parent's belief in an afterlife and death anxiety. No relationship was found between the parent's death anxiety and children's social interactions. As mothers' age increased, the symptoms of anger-anxiety decreased. Mothers with high levels of phobia anxiety also scored high on fear of function loss after death. Significant relationships were found between high levels of obsession-compulsion symptoms of mothers and their fear of afterlife, and between interpersonal sensitivity and the fear of afterlife. Mother's phobic anxiety and psychotism were found to be positively correlated to their fear of afterlife. Mothers with high levels of depression ranked low on the scale of fear of disintegration after death; but scored high on the scale of fear of the process of death. Those with high levels of fear of afterlife avoided communicating with their children about dealth.