Evlilik programları temelinde kadın kimliğinin değerlendirilmesi
The women's identity evaluation of based on marriage program
  1. Tez No: 384661
  2. Yazar: UMUT ŞAFAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SAFİYE KIRLAR BAROKAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Sosyoloji, Radio and Television, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Evlilik, kadın, ataerkillik, evlilik programları, marriage, women, patriarchy, marriage programs
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Medya ve Kültürel Çalışmalar Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Evlilik programlarında kadın ve erkek özneler, toplumsal rolleri üzerinden gerçeğin benzeri olarak temsil edilmektedirler. Kadın ve erkek özneler bu temsiller içinde geleneksel ataerkil kültüre ve toplumsal cinsiyet rollerine dayanarak kurulmaktadır. Bu temsil sürecinde egemen olan geleneksel/ataerkil vurguların yanında ahlak anlayışına, toplumsal cinsiyet ayrımına ve evlilik kurumuna yönelik ifadeler yer almaktadır. Bir başka ifadeyle; kadınlık yapmak, anne olmak ya da iyi bir eş olmak kadınlara biçilen rollerdir. Bunun yanı sıra, nikâhsız yaşayan bir kadın hafif kadın, metres, cahil, mağdur ya da kullanılarak atılmış olarak tanımlanır. Kullanılan ifadelerde, kadın ve erkeğe atfedilen nitelikler tekrarlanarak ataerkil söylem vurgulanır. Bu durum toplumsal ayrımcılığın cinsiyet boyutunu göstermektedir. Cinsiyet ayrımcılığı ise kadın ya da erkek fark etmemekle birlikte pozitif veya negatif olarak ortaya çıkabilmektedir. Yaşadığımız toplum içerisinde ise kadına yönelik şiddetin fazla olması, kadın kimliğine yapılan negatif ayrımcılığın en net göstergelerinden birisi olmuştur. Kadının kendi eşini seçemediği, dilediği gibi yaşayamadığı vb. bir çok durumda kadın kimliğine atfedilmiş yakıştırmalar, kadının bu durumu içselleştirmesi ile sonuçlanmıştır. Televizyon programlarında yer alan evlilik ve çöp çatan türündeki yayınlarda dahi, kadının karşısındaki eş adayından beklediği ile erkeğin kadına ilk önce vaat ettiği şey hep aynı olmuştur: Mal-mülk. Bunun sebebi ise kadının kendini güvende hissetme içgüdüsüdür. Ekonomik özgürlüğü olmayan veya yeterli düzeyde olmayan kadınlar aşk evliliği yerine garantör mülk evliliği yapma yoluna gitmişlerdir. Bu durum her iki taraf için geçerli olsa da kadının bunu ister istemez bilinçaltına yerleştirmesi bu tarihsel sürecin kadına yüklemiş olduğu baskı/etki ve sorumluluğun sonucu olmuştur.Kadın üzerinde oluşan bu güven sorunu, kadının kendi kararlarını alamaması veya aldığı herhangi bir karar karşısında yargılanması, toplum tarafından dışlanması, suçlanması sonucunu da birlikte getirmiştir. Tüm bunların aslında karakteristik özellikler şeklinde nesilden nesile geçtiği toplumsal bir kültür transferi olmuştur.
Özet (Çeviri)
Female and male subjects in marriage programs, are represented as like the truth through their social roles. These female and male subjects are established based on the traditional patriarchal culture and gender roles in this representation. expression for ethics, the gender discrimination and the institution of marriage are located on, beside the traditional / patriarchal emphasis that is dominant in this representation process, In other words; making femininity, being mother or a good wife are the roles that are thought for the women. In addition to this, a woman who is living without wedding are defined as a frail, mistress, ignorant, or thrown after being used. In the expression used, patriarchal discourse are emphasized with repeating qualities attributed to men and women. This situation indicates the gender dimension of social discrimination. The gender discrimination can come up as positive or nagative without the woman and man realizing. In the society we live in is that much of the violence against women, has been one of the clearest indicators of negative discrimination made to the female identity. Ascriptions that been attributed to women's identity are concluded that she turn off into her own. Even if in the marriage television programmes, the thing what the woman expects from tha man and what the man firstly promises to the woman is always the same: Goods- property. The reason for this is the instinct to feel a woman's self-confidence. The women who don't have economic freedom are choosing a property guarantor marriage instead of a love marriage. While this is true for both sides, the women who think like that is because of the pressure / influence and responsibility from the historical process. This trust problem that occurs on women creates women can not make their own decisions, be judged of any decisions taken, be excluded and accused of by society. All this has been a culture of social transfers actually passed from generation to generation in the form of characteristics.