Logo tasarımında marka algısı
Brand perception in logo designing
- Tez No: 384660
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURİ SEZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Logo Tasarımı, Marka ve görsel sembol, Görsel Kimlik, Marka Algısı, Logo Designing, Brand and Visual Symbol, Visual Identity, Brand Perception
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Küreselleşme ile birlikte tüketim toplumuna dönüşmemiz daha çok marka ile karşılaşmamız gerçeğini doğurmuştur. Günlük yaşantımızda sık sık bu markaların logoları görsel veri olarak zihnimize hücum etmektedir. Zihnimiz bu görsel veriler ile iletişim halindedir. Kimi görsel verileri kabul eder benimseriz, bir kısmını reddederiz bazılarını da es geçeriz. Benimseyip kabul ettiklerimiz kendi imajımıza uyan veya arzuladığımız imajı bize verebildiğine inandığımız markalar ve bunların görsel sembolleridir. Markaların kendilerine özgü kimlikleri vardır. Bu kimlik ve markanın sahip olduğu imajı yansıtabilen bir logo, marka için büyük önem arz eder. İmaj etkisi görsel işaretin başarısıyla doğru orantılıdır. Markaların en büyük hedefi, tüketici zihnine yerleşip uzun yıllar marka bağlılığı yaratmaktır. Bunu başarmak için firmalar ve markalar görsel işaret,amblem ve hepsini içine alan logodan faydalanırlar. Tüketici ilk önce markanın logosuyla tanışır. Logo markanın görünen yüzü gibidir ayrıca görsel bir dildir. Ürün veya hizmeti logo, en sade biçimde anlatır. Tüketici kendi istek ve gereksinimlerini karşılayan markaya zamanla bağlanır. Alışveriş yapmak, bir şeyler yiyip içmek veya eğlenmek için birçok alternatif markaların da bulunduğu sistem içerisinde kendi markasını seçer. Çünkü kendi imajına uygun bir marka ile daha mutlu sonuçlar elde edeceğine inanır ve kısıtlı zamanda tanıdık bir logo çabuk karar vermesini sağlar. Rekabetin artması ve serbest piyasaya daha çok ürünün girmesi sonucunda firmalar markalaşma adına daha ciddi yatırımlar yapmaya başlamıştır. Başarılı bir markanın aynı zamanda başarılı bir logosu da olmalıdır. Grafik sanatçısına bu bağlamda büyük sorumluluklar düşmektedir. Grafik sanatçısı tasarlamış olduğu logo ile markanın ismini, imajını, sektörünü ve kimliğini belirler. Söz konusu logo marka veya firmayı beş, on belki de yüzyıl temsil edecektir.Bu çalışmanın amacı, farklı sektörden markaların logolarının grafik sanatı temel ilkelerinden yola çıkarak incelenmesi ve başarılı logoların özelliklerinin neler olduğunun tespit edilmesidir. Ayrıca Nike markasının görsel sembolünün farklı meslek ve eğitim düzeyindeki kişilerin nasıl algıladığı araştırılmıştır. Bu tespit ve anket verilerinden elde edilecek bilgilerin tasarımcıya yol gösterebileceği düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
The fact that our world is a small vilage and a consumer society emeged ove the years due to globalization has led to the reality of brands. In our daily life, our minds are continously being bombarded by these brands as visual data. We know that our minds communicate with these visual data somehow or other. We either take in or neglect some of these visual data. We might also neglect them. We tend to internalise the brands and their visual symbols which appeal to us in terms of our perception of the image. Brands have their own unique identities and logos and they are of great importance to companies. The success of visual signs are in direct proportion to the impact of the image. One of the main aims of companies is to create a brand image in consumers' mind and build brand loyalty. Companies benefit from visual signs, emblems and logos, which are inclusive of the two, in order to achieve it. Consumers first get acquianted with logos. Logos provide symbolic representation of the values of companies and their products. Logos bring about consumers' attachment to the brands which meet their needs and demands in time. Consumers pick up their favourite brand among the others in a setting where they are for shopping or entertaintment. They also believe it will help them feel good. This happens thanks to the logo which appeals to their perception of the brand. Companies have recently begun to invest in branding due to fierce competitions in the markets and plentiful supply more than the markets need. As a result, companies need quality logos if they want to achieve the aims they set. In this regard, graphics artists have a great responsibility for build an effective logo. They specify the identity, image and perception of the brand through the logo designing. This study aims at finding out the characteristics of a successful logo depending on the main principles of graphics art by means of analysing the logos of some brands from different segments of the markets. Moreover, the effects of the visual symbol of the brand Nike on a group of people with different occupational and educational backgrounds were examined in the study. It was figured out that findings that have been obtained through surveys will help graphics artists guide for a better logo designing.