Evliya Çelebi Seyahatnamesi'nde Osmanlı hanedanı
Travels of Evliya Çelebi in the Ottoman dynasty
  1. Tez No: 384667
  2. Yazar: METİN SEYYAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET YAŞAR ERTAŞ, DOÇ. DR. YASEMİN BEYAZIT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Evliya Çelebi, Seyahatnâme, Osmanlı Hanedanı, Algı, Evliya Çelebi, Seyahatnâme, Ottoman Dynasty, Perception
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Seyahatnâme, XVII. yüzyılda Evliyâ Çelebi tarafından kaleme alınan, edebiyattan coğrafyaya, mimariden kültür ve sanata pek çok alana kaynaklık edenönemli bir eserdir. Seyahatnâme aynı zamanda Osmanlı hanedanı ve padişahları hakkında da en temel kaynaklardandır. Bu çalışmada, Seyahatnâme'deki Osmanlı Hanedanı algısı ve bilgisi tartışılmıştır. Evliya, Osmanlı Hanedanı konusunda önemli tarihi ve sözlü bilgiler aktarmıştır. Evliya Çelebi'nin hanedanla ilgili anlatısında, hem yazılı hem de yoğun bir sözlü kültürünizleri tespit edilmiştir. Evliya Çelebi, sadakatle Osmanlı Hanedanına bağlı seçkin bir Osmanlı'dır. Osmanlılar, Evliya'nın imgesinde kudsiyet taşıyan bir yönetimdir. Evliya'ya göre, Osmanlı padişahı gazidir, dindardır ve İslam'ın hâmisidir. Yine Evliya'nın imgesinde Osmanlı Hanedanı Evliyaların ve Hz. Peygamberin şefaatlerine mazhar olarak hüküm sürmektedir.
Özet (Çeviri)
Seyahatnâme, which was writen by Evliya Çelebi in 17thcentury, is source supply a ot of fields from literature to geography and from architecture to tradition and art and very important composition. Seyahatnâme is also a basis source about Ottoman dynasty and padişah's. At this study, it is argued the perception and information of ottoman dynasty in Seyahatnâme. Evliya Çelebi's narrative about dynasty has been determined both writing and an intensive verbal evidences. Evliya Çelebi is loyalty one dependents elite on the Ottoman dynasty. The Ottoman, in his idea, is a holy regimen according to him, the Ottoman Padişah's are gazi, religious one and convervators of islam. Namely, in his idea, the Ottoman's regimen ruled to achieve the intercession of our Prophet and Moslem saints.