Türkiye'de sosyal güvenlik reformu çerçevesinde kayıtdışı istihdam
Informal employment in turkey in the context of soci̇al securi̇ty reform
- Tez No: 384666
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZAY ÖZPENÇE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Maliye, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Economics, Finance, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Güvenlik, Sosyal Güvenlik Sistemi Sorunları, Sosyal Güvenlik Reformu, Kayıt DıĢı Ġstihdam, Social Security, Social Security Problems, Social Security Reform, InformalEmployment
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
Liberal ekonomi yaklaşımını savunanlar; gereğinden fazla büyüdüğünü iddia ettikleri sosyal devletin sınırlandırılmasını savunarak, sosyal devlet modelini ağır bir dille eleştirmeye başlamışlardır. 1980'lerden beri sosyal harcamaların devlet bütçesinde ağır bir yük oluşturduğu, bu yükün azaltılması gerektiği ve sosyal güvenlik alanında reforma ihtiyaç duyulduğu görüşü gittikçe yaygınlaşmıştır. Günümüz ekonomilerinin karşılaştığı en önemli sosyal güvenlik sorunlarından biri olan kayıt dışı istihdam, nedenleri, sonuçları ve işleyişi bakımından üstesinden gelinmesi zor bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu sorun, sadece az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde değil, daha düşük oranlarda olsa da gelişmiş ülke kategorisinde yer alan ülkelerde de yaşanmaktadır. Ülkemizde de sosyal güvenlik alanında çeşitli sorunlar vardır. Bunların önüne geçebilmek için sosyal güvenlik kurumları tek çatı altında toplanıp, yeni bir kanun çıkarılmıştır. Bu çalışmada sosyal güvenlik reformu çerçevesinde kayıt dışı istihdamı önlemeye yönelik çalışmaların yeterliliği tartışılacaktır.
Özet (Çeviri)
Liberalists notice that welfare state has really expanded and must be limited as welfare expenditures has become a heavyburden of welfare state since 1980s. Sothe idea of social security reform is needed and social security expenditures should be abatedhas increasingly becom ecommon. Informal work is one of the most important issue of social security systems. The causes and consequences of informal work is very complicated. More over informal work emerges as a difficult problem to overcome for economies. Not only undeveloped and developing countries facet he problem, but also developed countries face it with lower rates. There are various problems in social security system of Turkey. Some precautions has been taken, a new social security institution is established and a new law is legislated by the state in order to overcome the problems. In this study it is discussed that if it is possible to overcome with informal work in Turkey by the social security reform.