İslâm dünyasında bilim sınıflandırmaları
Science classifications in the İslamic world
- Tez No: 384676
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FAZIL KARAHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Bilgi, Bilim, Sınıflandırma, Kriter, Bilim Anlayışı, Knowledge, Science, Classification, Criteria, Mentality of Science
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu çalışma giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde bilgi, bilim, sınıflandırma ve bilimler arası ilişki konularını ele aldık. Birinci bölümde, batı dünyasında bilim sınıflandırmaları, bilim sınıflandırmasındaki kriterler, Platon ve Aristoteles'in bilim sınıflandırmaları ve modern felsefede bilim sınıflandırmalarını kısaca değerlendirdik.İkinci bölümde, İslâm düşüncesinde ve Kur'an'da bilgi ve bilim anlayışının yeri ve önemi, İslâm dünyasında naklî ve aklî ilimler üzerinde durduk.Üçüncü bölümde, Fârâbî, İbnSînâ, İbnHaldun, Saçaklızâde ve Hilmi Ziya Ülken'in bilim sınıflandırmalarını kendi eserlerinden yola çıkarak inceledik. Bu sınıflandırmalarda kullanılan kriterler ve sınıflandırmaların temellerini tespit etmeye çalıştık. Daha sonra, İslâm düşüncesindeki bilim sınıflandırmalarının amaçlarınıortaya koyduk ve mukayesesini yaptık.Sonuç bölümünde ise, konunun incelenmesi sonucunda oluşturduğumuz düşünceleri ortaya koyduk.
Özet (Çeviri)
This study consists of introduction and three parts. In the introduction part, we treated knowledge, science, classification and relationship between science topics. In the first part,we briefly evaluated classification of science in the western world, criteria in the science classification, Plato's and Aristotle's classifications of science and science classification in modern philosophy. In the second part, we dwelt on the importance and place of knowledge and mentality of science in the Qur'an and Islamic thought, mental and transfer of science in the Islamic world. In the third part, we examined Farabi's,Ibn Sina's, Ibn Khaldun's, Saçaklızade's and H.Ziya Ülken's science classifications starting from their works. We tried to determine the criteria used in this classification and basics of classification.Later,we put forward the aims of science classification in Islamic thought and we made the comparison.In the conclusion part ,we have tried to put forward ideas that we created as a result of examining the issue.