Değerler eğitimi açısından Ahmedî ve Mesnevîleri(İskendernâme - Cemşîd u Hurşîd)
Ahmedi and their Masnevis in terms of values education(Iskendername - Cemşid u Hurşid)
- Tez No: 861897
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE HİLAL KALKANDELEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Değerler, Mesnevî, Değerler Eğitimi, İskendernâme, Values, Masnavi, Values Education, Iskandarnāma
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk İslam Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 274
Özet
Popüler kültür ve sanal medyanın etkisiyle günümüzde toplumsal yapıda değişiklikler gözlemlenmekte, yalnızlaşan, kendini soyutlayan bir nesil ortaya çıkmaktadır. Bu soyutlaşma ve duyarsızlaşma insanî değerlerin ortadan kalkmasına da sebep olmaktadır. Bu nedenle toplumun faydası için“değerler eğitimi”ortaya çıkmıştır. Kaybolan insanî değerlerin yeniden kazanılması, toplumun kaybettiği kimliğini bulması adına bu alanda çalışmalar yapılmaktadır. Bu çalışma, günümüzde önem kazanan değerler eğitiminin, tarihin eski zamanlarından beri var olduğunu ortaya koymayı ve değerler eğitimini konu alan eserlerin farkındalığını sağlamayı amaçlamaktadır. Bu nedenle kendi kültür ve inancımızla yoğrulan insanî değerler, XIV. asır şairlerinden Ahmedî'nin İskendernâme ve Cemşîd ü Hurşîd adlı mesnevîlerinde değerlendirilmeye çalışılmıştır. Bu eserlerde var olan değerlerin insan için önemine değinilerek, bu eserleri günümüz dünyasında ön plana çıkarmak hedeflenmiştir. Çalışmamız üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde değer kavramı, değerler eğitiminin kapsamı ve amacı, değerler eğitimi sınıflandırmaları hakkında inceleme yapılmıştır. İkinci bölümde, Ahmedî'nin hayatı ve edebî şahsiyeti hakkında bilgi verilmiştir. Üçüncü bölümde ise, İskendernâme ve Cemşîd ü Hurşîd eserlerinde tespit edilen değerler eğitimi bulguları açıklanmış ve bu değerlerin geçtiği beyitlere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
With the influence of popular culture and online media, changes in social structure are observed and a generation becoming more and more lonely and isolated is emerging. This isolation and indifference causes the loss of humanistic values, as well. For this reason,“values education”has come up for the benefit of the society. To regain the lost humanistic values, and to find the lost identity of the society, studies are conducted in this field. This study aims to prove the existence of values education, which has come into prominence lately, since the early periods of time and to raise awareness for the works related to values education. For this reason, this study tries to analyse humanistic values shaped with our own culture and beliefs in the works by the 14th century poet Ahmadi called Iskandarnāma and Jamshīd and Khorshid. Touching upon the importance of the values in this works for humanity, this study aims to give prominence to these works in today's world. The study consists of three chapters. In the first chapter the concept of value, the scope and aim of values education, and analysis about the classifications of values education are presented. In the second chapter, information about the life and literary personality of Ahmadi is provided. In the third chapter, the values education findings identified in the works named Iskandarnāma and Jamshīd and Khorshid are explained and the couplets containing these values are presented.