II. Meşrutiyet Dönemi'nde Mikyâs-ı Şeriat gazetesi
Mikyas-i Shariat newspaper in the Second Constitutional Period
  1. Tez No: 497103
  2. Yazar: MAHMUT HAKKI ARSLANTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURETTİN GEMİCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Tarih, Religion, History
  6. Anahtar Kelimeler: Osmanlı, II. Abdülhamit, Meşrutiyet, Basın, Mikyas-ı Şeriat, Hürriyet, Eşitlik, Ottoman, II. Abdülhamit, Constitutional Monarchy, Press, Mikyas-ı Shariat, Freedom, Equality
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Osmanlı tarihi araştırmaları için önemli kaynaklardan birisi de süreli yayınlardır. II. Meşrutiyet döneminin süreli yayınları hakkında çeşitli sınıflandırmalar yapılmıştır. Bu sınıflandırmalardan birisi de İslami muhtevaları olan yayınlardır. Mikyas-ı Şeriat gazetesi de İslami muhtevasıyla tanınan gazetelerdendir. 1908 yılında meşrutiyetin yeniden ilân edilmesiyle birlikte; Osmanlı İmparatorluğu, sansürsüz bir basın hayatıyla tanışma fırsatı bulmuştur. Basın alemindeki bu hava, süreli yayınlarda eskiyle kıyaslanamayacak bir artışa neden olmuştur. Bu çalışmamızın amacı da II. Meşrutiyet dönemi olaylarını ve basın hayatını dönemin gazetelerinden olan Mikyas-ı Şeriat'ı esas alarak tanıtmak; bazı kavram, kurum ve olaylardan yola çıkarak gazetenin çizgisini tespit etmek, dönemin fikir dünyasına olan katkılarını ortaya koymaktır.
Özet (Çeviri)
One of the most important sources for Ottoman historical researches is the periodicals. Various classifications have been made about the periodicals of the Second Constitutional period. One of these classifications is publications with Islamic content. The Mikyas-i Shariat newspaper is also known with its Islamic content. With the re-declaration of the constitution in 1908, the Ottoman Empire had the opportunity to meet with an uncensored press life. This atmosphere in the press caused an increase in the periodicals that can not be compared with the old ones. The purpose of this study is also to introduce the events of the Second Constitutional period and the media life on the basis of Mikyas-i Shariat; to determine the line of the newspaper by going out of some concepts, institutions and events and to reveal the contributions of it on the ideas of that period.