Sınıf öğretmenlerinin özel alan yeterlik düzeyleri
Self sufficiency levels of classroom teachers
  1. Tez No: 384702
  2. Yazar: OYA ÇAVUŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TUNCAY ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sınıf Öğretmeni, Özel Alan Yeterliği, İlköğretim Okulu, Classroom Teacher, Self Efficacy, Primary School
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu araştırmada, İstanbul ili Küçükçekmece ilçesinde bulunan İlköğretim okullarındaki sınıf öğretmenlerinin özel alan yeterlik düzeylerini, sınıf öğretmenlerinin görüşlerine göre belirlemek ve sınıf öğretmenliği özel alan yeterliğinin katılımcılara ilişkin bazı değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığını tespit etmek amaçlanmıştır.Araştırmanın evrenini 2011-2012 eğitim öğretim yılında İstanbul ili Küçükçekmece ilçesi sınırları içerisinde bulunan ilköğretim okullarında görev yapan sınıf öğretmenleri oluşturmaktadır. Evrende bulunan 64 ilköğretim okulu 1300 sınıf öğretmeni içerisinden, araştırmacı tarafından ulaşım zaman ve maliyet yönünden uygun olabilecek 14 ilköğretim okulu seçilmiştir. Araştırmanın örneklemine 14 okul 300 sınıf öğretmeni dahil edilmiştir. Araştırmada, MEB.' in belirlediği sınıf öğretmenlerinin özel alan yeterliklerinden yararlanılarak, araştırmacı tarafından hazırlanan sınıf öğretmenliği özel alan yeterlik anketi kullanılmıştır. Elde edilen verilerin istatistiksel yorumlanmasında SPSS istatistik programı kullanılmıştır. Temel istatistik işlemler olarak, standart sapma (ss), aritmetik ortalama ( ), üç ve daha fazla değişken olduğunda varyans analizi ve buna bağlı olarak anlamlı fark bulunduğunda farkın hangi gruplar arasında olduğunu belirlemek için Post Hoc Tukey testi ve iki değişkenli durumlarda da t- test kullanılmıştır.Araştırmada elde edilen sonuçlardan bazıları şu şekildedir; Sınıf öğretmenlerinin özel alan yeterlik düzeylerine ilişkin görüşlerine göre,“ Bireysel ve Mesleki Gelişim- Toplumsal İlişkiler”konu alanı diğer konu alanlarına göre daha yüksek düzeyde ( = 4.08 ve ss= 0.51),“Sanat ve Estetik”konu alanı ise diğer konu alanlarına göre aritmetik ortalamasının ( = 3.53 ve ss= 0.74) daha düşük düzeyde olduğu görülmüştür. Sınıf öğretmenlerinin özel alan yeterlik düzeylerine ilişkin görüşleri cinsiyetlerine, yaşlarına, mesleki kıdemlerine, eğitim düzeylerine ve katıldıkları hizmet içi program sayısına göre anlamlı farklılık göstermektedir. Cinsiyet değişkeninde,“İzleme ve Değerlendirme”,“Dil Becerilerini Geliştirebilme”ve“Bilimsel ve Teknolojik Gelişim”konu alanlarına verilen cevaplarda fark bulunmuştur. Farklar kadın öğretmenlerin lehinedir.Yaş değişkenine göre,“Öğrenme- Öğretme Ortamı ve Gelişim”,“Sanat ve Estetik”,“Dil Becerilerini Geliştirebilme”,“Bilimsel ve Teknolojik Gelişim”ve“Bireysel Sorumluluklar ve Sosyalleşme”konu alanlarında verilen cevaplarda anlamlı fark bulunmuştur. Farklar 46 ve üzeri yaş grubu öğretmenler lehinedir.Mesleki kıdem değişkenine göre,“Öğrenme- Öğretme ortamı ve Gelişim”ve“Sanat ve Estetik”konu alanlarında verilen cevaplarda anlamlı farklar bulunmuştur. Farklar 11 yıl ve üzeri kıdeme sahip olan öğretmen gruplarının lehinedir.Eğitim düzeyi değişkenine göre,“Bilimsel ve Teknolojik Gelişim”konu alanında farklılık ön lisans ve lisans mezunu öğretmenler lehinedir. Hizmet içi eğitim değişkenine göre,“Öğrenme- Öğretme Ortamı ve Gelişim”,“Dil Becerilerini Geliştirebilme”ve“Bireysel Sorumluluklar ve Sosyalleşme”konularında verilen cevaplarda anlamlı farklar bulunmuştur. Farklar 4 ve üzeri hizmet içi eğitim programına katılan öğretmenler lehinedir.
Özet (Çeviri)
In this research, it was aimed determining classroom teacher's self- efficacy levels according to their point of views and gathering data self- efficecies of classroom teaching related to participants if it differentiates the subject concerning variables in primary education schools placed in county Küçükçekmece administrative provience of Istanbul.It was focused on the rasearch universeabout the primary schools and classroom teachers in county Küçükçekmece, administrative provience of Istnabul in 2011- 2012. Placing in universe, among 1300 class teachers and 64 primary schools only 14 primary schools were chosen by the researcher that regarding favorable transpartasion, time and coast. Accordingly it was consisted of 14 primary schools and three 300 teachers.In this research, Ministry of National Education opinions that determined class teacher self efficacy questionare is used which is prepared by class teachers. SPSS statistics program is used to interpret statistically getting datums. As basic statistics procedures, standard deviation (ss), arithmetic average ( ), variance analysis because of three and more variables and depends on this when meaningful difference is found Post Hoc Tukey Test and in position two variables t- test is used in order to determine differences in groups. Results which are getting from this research are like these; According to opinions that class teachers havedealing with self efficacy,“Personal and Profesinal Development- Sociable Relations”is higher degree than the others ( = 4.08 and ss= 0.51),“Art and Esthetic”subject is lower degree than the others ( = 3.53 and ss= 0.51). Opinions of class teachers Show us meanngful differences of can be changable related with their sexualities, ages, occupational seniorities, education degrees and their utility services that have joined.In variable of sexuality, in subject“Trocing and Evaluation”,“Imoroving Lingustic Skills”and“Science an Tecnologic Devolopment”differences were found. Differences are the side of female teachers.According to age variable,“Learning- Teaching Surroundings and Development”,“Art and Esthetic”,“Scientific and Tecnological Development”and“Personel Responsibilities and Socializing”in these subjects in given answers meaningful differences were found. Differences are in favor of teachers at the age over 46.According to variable in occupational seniority, in subjects“Learning- Teaching Surrounding and Development”and“Art and Esthetic”meaningful differences are found in given answers. These differences are in favor of teachers of whom accupational seniorities 11 and over.Variable of educational level in,“Scientific and Tecnological Development”subject difference is in favor of teachers who are graduated from pre master's degree and master's degree.According to service education variable,“Learning- Teaching Surrounding and Development”,“Lingustic Skills Development”,“Personal Responsibilities and Socializing”in these subjects in given answers meaningful differences were found. Differences are in favor of teachers who have joined service education more than 4.