Osmanlı kuyumculuğunda Ermeniler ve bir Ermeni ailesi örneği: Arslanyanlar
Armenians in Ottoman jewellery and an Armenian family model: The Arslanyans
  1. Tez No: 384716
  2. Yazar: BANU BERBER BABALIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLŞEN İNCE ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: El Sanatları, Tarih, Crafts, History
  6. Anahtar Kelimeler: Kuyumculuk, Osmanlı, Ermeni, Arslanyan, Takı, Mücevher, Jewellery, Ottoman, Armenian, Arslanyan, Jewels, Gem Stones
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
“Osmanlı Kuyumculuğunda Ermeniler ve Bir Ermeni Ailesi Örneği: Arslanyanlar”isimli bu çalışmada Türk kuyumculuğunun güzel örneklerinin görüldüğü Osmanlı Devleti kuyumculuk sanatı ve kuyumculuğun gelişiminde önemli bir yere sahip olan Osmanlı Devleti hizmetindeki Ermeniler'in çalışmaları, milletleri birleştiren bir unsur olan sanat faaliyetleri çerçevesinde yer almaktadır. Tezde; sanat, ticaret vb. alanlarda iç içe olan iki milletin birbiri hakkında bildiklerinin yanında bilinmeyenler ya da az bilinenler ortaya çıkarılmıştır. Osmanlı Devleti'nde kuyumculuk sanatında Ermeni zanaatkârların etkisi sadece İstanbul'da yaşanan gelişmeler üzerinden değil Anadolu'da da var olan kuyumculuk çalışmaları üzerinden aktarılmıştır. Osmanlı Devleti geçirdiği gelişim sürecinde ekonomik, idari ve askeri güçlenmeye paralel olarak sanat alanında da güçlenmiştir. Kuyumculuk sanatı hem ihtişamın göstergesi olması, hem de kültürün yansıması olması bakımından her dönem rağbet gören bir alan olmuştur. Osmanlı Devleti kuyumculuk sanatında Ermeni zanaatkârların önemli etkisi olduğundan yola çıkılarak bugün günümüz modern kuyumculuk ürünlerinin yanı sıra Osmanlı kuyumculuk geleneklerinin de devam etmesinde önemli bir isim olan Hraç Arslanyan'nın kuyumculuk alanındaki çalışmaları ile birlikte biyografisi de aktarılmıştır.Bu çalışmada literatür taraması yapılmış, Başbakanlık Osmanlı Arşivi verilerinden yararlanılmış, çalışmada adı geçen kişilerle röportajlar yapılmış, çok sayıda araştırmacı, yazar ve akademisyenden kaynak desteği alınmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study named“Armenians in Ottoman Jewellery and an Armenian Family Model: The Arslanyans”, the works of Armenians who had been under the service of the Ottomans and who had played a significant role through the development of Ottoman style jewellery and art of jewellery in which Turkish syle of jewellery can also be seen, take place within the framework of art activities as elements that unite nations. In this thesis, besides the known facts that the two nations having merged in the fields of art, commerce, etc. know about each other, the unknown facts or little known are brougnt into light, as well. The effect of the Armenian craftsmen within the Ottoman Empire Jewellery is conveyed not only via the developments in Istanbul but also via the jewellery works which existed in Anatolia. During the development period, The Ottoman Empire gained power in the field of art as well as gaining power in the fields of economy, policy and military. The art of jewellery has always been popularly in demand at all times both as a reflection of the society and as an indication of magnificence. Starting from the point of view that the Armenian craftsmen had an important role in the Ottoman Empire art of jewellery, the biography as well as the works of Hraç Arslanyan who has an impressive fame in continuing the Ottoman style jewellery traditions besides todays contemporay works of jewellery are conveyed within the study. In this study, relevant literature has been scanned, the data of Prime Ministry Ottoman Archives have been searched, relevant people whose names appear in this study have been interviwed, several researchers, writers, and academics are referred to for their precious resources.