Türkiye'de ekonomik krizlerin eksen kayması bağlamında dış ticarete etkileri: 2000 sonrası için Türkiye örneği
The effect of economi̇c cri̇si̇s i̇n Turkey on forei̇gn trade i̇n the context of shift axis: Case for Turkey after 2000
  1. Tez No: 384723
  2. Yazar: OSMAN DEĞER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HALİL UÇAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Dış ticaret politikaları, Dış ticaret teorileri, Eksen kayması sorunu, Türkiye
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
Son yıllarda dünya ekonomisinin küreselleşmesiyle birlikte ülkeler arası sınırlar kalkmış bu durumun sonucunda ithalat ve ihracat rakamları artış göstermiştir. Zaman içinde ülkelerde çıkan ekonomik krizler, savaşalar ve diğer etkenler göz önünde bulundurulduğunda ülkeler arası dış ticaret bu dönemlerde farklılık göstermekle birlikte bu durum dünya ithalat ve ihracat rakamlarına yansımıştır. 1923 yılında kurulan yeni Türkiye Cumhuriyeti savaşın etkilerini üzerinden atmak için dış ticarete önem vermiş ve bu durumun sonucunda zaman zaman yeni dış ticaret politikaları belirlemeye çalışmıştır. Küreselleşen bir dünyada dünya ekonomileriyle yapılan dış ticaret anlaşmalarıyla birlikte Türkiye'nin de bu anlaşmalara taraf olması ve bu koşullara uyması gerekmektedir. Özellikle 1980 yılından itibaren serbest ekonomi politikalarına geçen Türkiye bu dönemden sonra daha fazla küresel bazda söz sahibi olmaya başlamış ve dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olmuştur. Dönemler itibariyle Türkiye'nin ithalat ve ihracat verileri dünyadaki bölgeler bazında değişiklik göstermiştir.Bu bağlamda yapmış olduğumuz bu çalışmanın amacı küreselleşen dünyada 2000 yılından sonra Türkiye'nin dünya ekonomisinde ne kadar söz sahibi olduğu ve bu dönemden itibaren Türkiye'nin dış ticaretinde eksen kayması sorunu olup olmadığı gözlemlenmeye çalışılmıştır. Bu sorun gözlemlenirken ampirik bulgular kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
In recent years, in conjuctin with the globalisation of the World economy, the borders between the countries have abated as a result of this situation import and export degrees have increased. When economic crisis,wars and other factors are taken into account, international external Trade ranged in these times and this condition reflected to the world's import and export degrees. To get rid of war'seffect Turkey Republic, established in 1923, put on emphasis on extarnal trade and consequently tried to set new extarnal trade polities from time to time. Liberal economic policies, the last Turkey began to have a say in more global basis and after this period has been one of the world's leading countries especially since 1980. Turkey's imports and exports of there spective periods showed changes in priciple World regions.Were studied too serve that we have done forth is purpose after this study aims to 2000 in the global World that have a say in how the Turkey in the World economy and the axis shift problem in Turkey's foreign trade since the period. KeyWords: Foreign trade policy, Foreign trade theory, The problem of the axis shift, Turkey