Turizm sektörüne hizmet veren yöre halkının iletişim becerileri ve turistler tarafından algılanması: Pamukkale destinasyonunda karşılaştırmalı bir araştırma
Communication skills of local residents in tourism sector and their perception by the tourists: A comparative study at the destination of Pamukkale
- Tez No: 384722
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ECE ARMAĞAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İletişim, İletişim Becerileri, Yöre halkı, Turist Algısı, Pamukkale, Communication, Communication Skills, Local Residents, Tourist Perception, Pamukkale
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 209
Özet
Turizm sektöründe, yöre halkının turistlerle olan iletişimi oldukça önemlidir. Bu tezin amacı, turizm sektöründe çalışan yöre halkının genel iletişim becerileri düzeyini tespit etmek, ve iletişim becerileri ile turist algılamaları arasında farklılık olup olmadığını ortaya koymaktır. Ayrıca, yöre halkının demografik özellikleri ile iletişim becerileri arasındaki farklılıklar incelenmiştir. Ele alınan bir diğer konu, turistlerin demografik özelliklerinin, turizmde çalışan yöre halkının iletişim becerilerini algılamalarında farklılık yaratıp yaratmadığıdır. Tez kapsamında, yöre halkına ve turistlere yönelik anket çalışması yapılmış, önermeler, Likert ölçeği ile ölçeklendirilmiştir. Anketle elde edilen verilerin değerlendirilmesiyle, yöre halkının iletişim becerileri düzeyi ortaya konulmuş, yöre halkının demografik özellikleri ile iletişim becerilerine yönelik tutumları arasında, turistlerin demografik özellikleri ile yöre halkının iletişim becerilerini algılamaları arasında ve yöre halkının iletişim becerilerinin turistlerce algılanması arasında anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir. Yöre halkı ile turistler arasındaki iletişimin etkinliğinin arttırılmasına, destinasyonu ziyaret eden turistlerin tatmininin sağlanmasına ve Pamukkale'nin daha çok tercih edilen bir destinasyon olmasına yönelik öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Communication between local residents and tourists is very important in tourism sector. The goals of this thesis are to assess the general communication skill levels of local residents in the tourism sector and to determine the differences between the communication skills and the perception of tourists. Additionally, the differences between the demographic factors of local residents and their communication skills are investigated. Another goal is to determine whether demographic factors of tourists make a difference in their perception of the communication skills of local residents. During this work, surveys have been performed with local residents and tourists and the proposals have been scaled using the Likert scale. Upon evaluation of the survey results, the communication skill levels of local residents have been assessed. Significant differences have been determined between the demographic profile of local residents and their behaviors as related to their communication skills, the demographic profile of tourists and their understanding of local residents' interactions, and the tourists' perception of the communication skills of local residents. Suggestions have been made to increase the communication ability between the local residents and tourists, improve the satisfaction of tourists visiting that particular destination, and make Pamukkale a more popular destination.