Sınıf öğretmenlerinin öğrencilerin ders dışı matematik etkinliklerine ilişkin uyguladıkları geribildirimlerin akademik başarı ve tutuma etkisi
The effect of teachers' feedback regarding students' after school mathematical activities on their academic achievement and attitude
  1. Tez No: 384727
  2. Yazar: GÜLÇİN ERAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CUMALİ ÖKSÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Geribildirim, Kesirler, Ders dışı etkinlik, Tutum, Başarı, Feedback, Fractions, After school activities, Attitude, Achievement
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu çalışmanın amacı; sınıf öğretmenlerinin, öğrencilerin ders dışı matematik etkinliklerine verdikleri geribildirimlerin belirlenmesi ve verilen geribildirimlerin öğrencilerin matematik başarı ve tutumlarına etkisinin incelenmesidir. Araştırmanın çalışma grubu Aydın il merkezinde bir ilkokulda öğrenim gören 4. sınıf 70 öğrenciden oluşmaktadır. Çalışma deney ve kontrol gruplu yarı deneysel desen şeklinde modellenmiştir. Çalışmanın ilk basamağı olarak kesirlere yönelik başarı testi ve matematik tutum testi ön test olarak her iki gruba da uygulanmıştır. Çalışmanın devamında deney grubu öğrencilerinin ders dışı matematik etkinliklerine geribildirim verilirken, kontrol grubu öğrencilerine geribildirim verilmemiştir. Çalışmanın sonunda her iki gruba da son test olarak başarı ve tutum testi uygulanmıştır. Çalışma verilerinin toplanmasında anket uygulaması, öğretmen gözlem notları, kesirlere yönelik başarı testi ve matematik tutum ölçeği kullanılmıştır. Çalışmadan elde edilen veriler bilgisayar paket program SPSS 13.0 kullanılarak çözümlenmiştir. Bu araştırmada kullanılan anketten elde edilen puanlar betimsel olarak analiz edilmiş, tablolar halinde gösterilmiş ve yorumlanmıştır. Öğrencilerin matematik dersine yönelik başarı ve tutumları ile ilgili verilerin çözümlenmesinde ilişkisiz t- testi kullanılmıştır. Sınıf öğretmenlerine uygulanan anket sonucunda; öğretmenler tarafından en yoğun olarak kullanılan geribildirim biçiminin“Not verme”( X ̅=4,25) ve en az kullanılan geribildirim ise“Gelişme yönünde yol gösterici notlar yazma”( X) ̅=1,79) olduğu belirlenmiştir. Deneysel çalışma sonucunda ise; ders dışı matematik etkinliklerine geribildirim verilen deney grubu öğrencileri ile geribildirim verilmeyen kontrol grubu öğrencilerinin başarı ve tutum puanlarında deney grubu lehine anlamlı bir fark bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aims of this study were to find out the feedbacks from teachers used in students' after school mathematical activities and the effects of these feedbacks on students' achievement and attitude. The study was implemented with 70 students in a public school in the district of Aydın through the academic year of 2013-2014. Survey technique was used to realize the first aim of the study andquasi-experimental methodology was applied to realize the second aim of the study. In this experimental model, the study was carried out with an experimental and control group. At first step of the study, fractions achievement test and mathematics attitude test were applied both experimental and control groups as a pre-test to determinethe preliminary achievementand the attitude of the students. During the study, feedback was given to experimental group however it was not given to control group. At the end of the process, fractions achievement test and mathematics attitude test applied as a post-test for both groups to see the effectiveness of the study and to compare the results.Descriptive statistics is applied to summarize the survey results. Also, t-testswere calculated to compare the results from both groups.A significance level of .05 was undertaken when considering the resultsof the research. As a result of the survey part of the research ,it was found thatthe most frequent type of feedback thatteachers use is“Scoring assessment”(X ̅=4,25). Respectivelythe least frequent type offeedback that teachers use is“Writing developmental notes on assessments”(X ̅=1,49).According to the experimental results of the study, it was found a significant difference between experimental and control groups regarding mathematicalacgievement and attitude tests score in favour of experimental group.