Ahmet Ümit'in romanlarında Gotik bellek
Gothic memory in Ahmet Umit's novels
  1. Tez No: 384729
  2. Yazar: DENİZ POLATER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEMRAN CENGİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Gotik bellek, Ahmet Ümit, roman, gotik edebiyat, Gothic Memory, Ahmet Umit, Novel, Gothic Literature
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bartın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 212
Özet
Türk ve dünya edebiyatlarında sosyal yaşamın gerçeklerinden beslenen yazınsal ürünlerin oluşturduğu edebiyat anlayışı 18. yy.a dek görkemini kaybetmeden varlığını sürdürür. Toplumda kabul gören kurallar dışında hareket eden, dili ve düşünceyi zincirlerden kurtarma amacı taşıyan gotik edebiyat ise bu yüzyıldan başlayarak dünya edebiyatlarının seyrini değiştirir. Gotik edebiyatın tarihsel seyri de birikimsel bir gotik belleğin oluşumunu gerekli kılar. Bu tezde,“gotik”sözcüğünün terim anlamı ve tarihsel gelişimi üzerine yapılan incelemeler sonucu edinilen bilgiler ortaya konmuş ve gotiğin edebiyat alanındaki serüveni üzerinde durulmuştur. Gotik bellek kavramının ne olduğu, hangi tarihsel veya mitolojik kaynaklardan beslendiği, gotik edebiyatın Türk ve Batı edebiyatlarındaki yeri ve önemi de tezimiz açısından incelenmeye değer diğer konular olarak belirlenmiştir. Gotik bellek ögelerine eserlerinde bolca yer verdiği tespit edilen çağdaş polisiye romanın öncüsü Ahmet Ümit'in romanları, bu bağlamda incelenmiş ve romanlarda yer alan gotik bellek ögeleri, bu ögelerin kullanılma amaçlarıyla sorgulanmıştır. Tezin amacı gotik ögeler barındıran bu romanlar ekseninde gotik bellek olgusunun serüvenini ortaya koymaktır.
Özet (Çeviri)
Literature insight that literary products have formed which are raised by the realities of social life in Turkish and world's literature maintains its presence until 18th century without losing its magnificence. Gothic literature, which acts excluding the rules accepted in the society and has an aim of releasing language and literature from the chains, has changed the course of world's literature starting from this century. Historical course of Gothic literature also requires the formation an accumulative Gothic memory. In this thesis, the information acquired as result of studies on the terminological meaning of the word“Gothic”and historical progress, has been put forward and emphasized on the adventure of Gothic field literature. What the concept of Gothic memory is, from which historical or mythological resources it has raised, the position and significance of Gothic Literature in Turkish and Western Literature are also defined as other topics worthy studying for our thesis. In this sense, Ahmet Umit's novels have been studied who has been determined to give place a lot to the elements of Gothic memory in his works and who is vanguard of contemporary detective novels, and the elements of Gothic memory existing in the novels have been inquired within the purposes of using these elements. The aim of the thesis is to put forward the adventure of Gothic memory concept on the axis of these novels having Gothic elements.