Ankara'da özel bir psikiyatri hastanesinde ortalama yatış sürelerinin değerlendirilmesi
Ankara'da özel bi̇r psi̇ki̇yatri̇ hastanesi̇nde ortalama yatiş süreleri̇ni̇n değerlendi̇ri̇lmesi̇
- Tez No: 384730
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞAHİN KAVUNCUBAŞI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, Hospitals, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: psikiyatri hastanesi, ortalama yatıĢ süresi, psikiyatrik hastalıklar, Ankara, Psychiatric hospital, average length of stay, psychiatric diseases, Ankara
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Psikiyatri hastalarına sunulan tedavinin daha sağlıklı koşullarda planlanması ve ülkemizin sağlık politikalarının biçimlendirilmesi için psikiyatri kliniklerinin yatak kapasitelerinin ve yıllık hasta yatışının bilinmesi önemlidir. Bu çalışmanın amacı Türkiye'de örnek bir psikiyatri hastanesi olan Boylam Psikiyatri Hastanesi'nde en sık görülen hastalıklara sahip hastaların ortalama yatış sürelerini belirlemektir. Çalışmanın evrenini 2009-2014 yılları arasında Boylam Psikiyatri Hastanesi'nde yatarak tedavi gören tüm hastalar oluşturmaktadır. Çalışmanın örneklemi ise aynı tarihler arasında en sık yatışı yapılan psikiyatri hastalıkları tanısı almış 526 hasta olarak belirlenmiştir. Çalışmada, 5 yıllık (2009-2014) bir dönem boyunca yatılı hasta olarak psikiyatri hastanesine giriş yapan ve taburcu olan hastaların kayıtlarına geriye dönük (retrospektif) analiz uygulanmıştır. Çalışmada hastanede birinci yatış süresi ortalama 21,85 ±19,20 gün olarak bulunmuştur. En yüksek yatış süreleri ortalamaları 36-55 yaş grubunda gerçekleşmiştir. Kadınların tüm ortalama yatış süreleri daha uzundur ancak yapılan analizde sadece ikinci yatış süresi ortalamaları arasındaki farklılık istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. SGK kapsamında olan hastaların tüm ortalama yatış süreleri SGK kapsamında olmayanlara göre daha yüksektir. Yatış sayısı daha fazla olan hastaların toplam yatış süresi ortalamaları da daha fazladır. Şizofreni hastalarında birinci yatış süresi ortalama 36 olarak saptanmış olup bu sayı diğer hastalıklara oranla en yüksek oran olarak çıkmıştır. Depresyon, mani, OKB, uyuşturucu ve uyarıcı kullanımı tedavisi ve anksiyete bozukluğu tedavisinde görülen ortalama yatış süreleri birbirlerine çok yakın olup, genelde 21-25 hasta yatış günü olarak belirlenmiştir. En kısa yatış süresi olarak ise opiyat (eroin) kullanımı gözlemlenmiş, bu hastalığın ortalama yatış süresi ise 15,26 gün olarak saptanmıştır. Bununla birlikte hastalıklar arasındaki yatış süresi farklılıkları istatistiksel olarak da anlamlı bulunmuştur. Bu çalışmada, özel bir psikiyatri hastanesinin yataklı servis hizmetlerinin sonuçları ortaya konularak, hem hastanemizin gelecek yıllarının verimli olmasını sağlayacak bir altyapı planlamasının ilk adımları atılmış, hem de ülke genelinde yürütülen ruh sağlığı hizmetlerinin iyileştirilmesi çabalarına küçük de olsa bir katkı sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
It is important to know the annual hospitalization and the bearing capacity of the psychiatry clinics in order to achieve the treatment offered to psychiatric patients to plan more healthy conditions and for the formulation of health policy in our country. The purpose of this research is to determine the average length of stay of patients with the most common diseases treated in Boylam Psychiatric Hospital. The population of the patients are taken from Boylam Psychiatric Hospital between the years 2009 and 2014. The sample of the study is consisting of the 526 patients with the most seen diseases. The study used a retrospective analyze consisting of the five year period (2009-2014) of 526 patients which had been treated and discharged. It is discovered that the average length of stay of the patients are 21,85 ±19,20. The highest length of stay is seen in the male patients which are aged between 36 to 55. The average length of stay of the patients which are covered by social insurace is seen higher than who doesn't have social insurance. It is discovered that patients who suffer from schizophrenia has the highest length of stay with the average number of 36 hospitalization days. Other diseases such as depression, OCD, drug abuse and anxiety disorder has similar number of hospitalization days which are between 21 and 25. The shortest length of stay had been seen in the treatment of heroin addiction with the average hospitalization days of 15,26. This study revealed the results of a psychiatric hospital inpatient services average length of stays and tried to improve the hospital's efficiency.