Canlı varlıkların tarımsal faaliyetler (TMS 41) standardına göre muhasebeleştirilmesi: Yumurtacılık sektörü üzerine bir uygulama
The recognition of biological assets in accordance with agricultural activities (İAS 41) standard: An application on egg sector
- Tez No: 384732
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALUK DUMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Tarımsal Faaliyet, Canlı Varlık, Tavukçuluk, Yumurtacılık, Agricultural Activity, Biological Assets, Poultry, Egg Business
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aksaray Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Günümüzde işletmeler arası rekabet, toplumun zevk ve tercihlerindeki değişmeler, çok uluslu şirketlerin büyümeleri, uluslararası finansal piyasaların gelişmesi ve ekonomik entegrasyonların yarattığı fırsatlar işletmelerin uluslararası boyut kazanmalarına neden olmuştur. Bu durum tarımın bir kolu olan tavukçuluk ve yumurtacılık işletmelerini de etkilemiştir. Yumurtacılık ve tavukçuluk işletmelerinin uluslararası pazarlara yönelmeleri uluslararası kabul görmüş muhasebe standartlarına uyumu da beraberinde getirmiştir. Bu amaçla Tarımsal Faaliyetler Standardı (TMS-41) canlı varlıkların muhasebeleştirilmesi açısından önem kazanmıştır. Ayrıca canlı varlıklar biyolojik özellikleri gereği doğma, büyüme, olgunlaşma gibi bir takım süreçlerden geçmektedirler. Bu nedenle canlı varlıkların muhasebeleştirilmeleri diğer varlıkların muhasebeleştirilmesi ilkelerinden farklı olması gerekmektedir. Türkiye'deki canlı varlıkların muhasebeleştirilmesi uygulamalarına bakıldığında ise farklılıklar olduğu gözlemlenmektedir.
Özet (Çeviri)
Today, opportunities created by inter-firm competition, changes in the tastes and preferences of society, the growth of multinational corporations, the development and economic integration of international financial markets have led businesses to gain international dimension. This situation has also affected poultry and egg businesses that are branches of agriculture. The participation of poultry and egg enterprises in international markets has also brought along the adaptation to internationally accepted accounting standards. For this purpose, Agriculture Activities Standard (IAS-41) has gained importance in terms of the recognition of biological assets. In addition, due to the biological characteristics of living beings, they go through a number of processes such as birth, growth and maturation. Therefore, the recognition of biological assets have to be different from the principles of the recognition of other assets. As for the applications of the recognition of biological assets in Turkey, it is observed that there are differences in practice.