Başbakanlık Osmanlı arşiv belgelerine göre 19. yüzyılın ikinci yarısında Küre-i Nühas madeni
Accordi̇ng to Ottoman archi̇ves documents 19. the second half of the century Küre-i Nühâs mine
- Tez No: 384735
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET ÖĞRETEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Küre-i Nühâs, Küre, maden, bakır, Kastamonu, Nühâs, Küre, Globe, copper, Kastamonu
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Küre denildiğinde akla şüphesiz bakır madeni gelmektedir. Küre'nin Türk tarihindeki bilinen adı Küre-i Nühâs'tır. Küre-i Nühâs eski Türkçede Bakır Ocağı anlamındadır. Küre tarihin ilk çağlarından günümüze kadar çeşitli uygarlıklara sahne olmuş bir bölgedir. Küre madenleri çeşitli devletler ve beylikler döneminde işletilmiştir. Osmanlı devletinde ise en canlı devrini 1300-1500 tarihleri arasında özellikle de Fatih Sultan Mehmet döneminde yaşamıştır. Bu devirde maden büyük çapta işletilmiş, kasaba birçok eserle süslenmiştir. Fatih'in İstanbul'un fethinde kullandığı topların bakırları Küre'den getirilmiştir. Başbakanlık Osmanlı Arşiv belgelerine göre 1840-1895 tarihleri arasında Küre-i Nühas madenlerinden çıkarılan bakırın üretim aşaması ve üretim aşamasındaki sorunlar orjinal belgeler yardımıyla incelenmiştir. Küre'deki üretime dönem dönem çeşitli sebeplerden ara verilmiştir. Küre'de 19. yüzyılın ikinci yarısından itibaren yeniden yeraltına inilerek ocaklarda üretime geçilmiştir. Bu dönemde Osmanlı merkezi idaresi madenlerin işletilişini iltizama çıkarmış ve ihale yoluna gitmiştir. Osmanlı devleti madenlere dayalı askerî, malî ve toplumsal tedarikte kendi kendine yeterlilik politikası gütmüş ve başarılı olmuştur. Maden çıkarımı ve ii arıtılmasında olduğu gibi, madenlerin naklinde de dikkatlice davranarak, kara ve denizyolları vasıtasıyla merkeze gönderilmesini sıkı biçimde takip etmiştir. 19.yy'da Anadolu'ya dışarıdan kolaylıkla ve çok ucuz fiyatlarla işlenmiş bakırın getirilmesi Küre'deki bakır madenciliğinin önemini giderek azaltmıştır. İlerleyen yıllarda, gerek sermaye yokluğu, gerekse teknolojinin geliştirilememesi madencilik sektörünün giderek geri kalmasına neden olmuştur. Kastamonu - 2013.
Özet (Çeviri)
When we mention about Küre, the copper mine cames to mind without dowot. It is known as“Küre-i Nühas”in Turkhish history and Küre-i Nühas means“copper quarny”in old Turkhish. Küre is a are which witnesses too many civilizatians from historic times to nowadays. Too many kinds of mine were found throughout history in the otoman period. Küre mines had the most importent potentid, especidly in the Fatih Sultan Mehmet period. In this period they were mined on a large scole and towns were ornemented with them. The copper mine wich was used when Fatih conquered İstanbul was brought from Küre. The production was intemupted sometimes in Küre, and this interruption was finished when minning began in XIX. Century. In this period, otoman empire decided to rent the wage rights of Küre mines. The producion of mine brought lats of advantage like being economic resource in army expense and to overeame socid supply. Transporting of mine seaway and land noute was monitared successfully as like minning process. The importance of minning in Küre was last because of bringing processed and cheap copper in Anatolia in nineteen century. In later centuries, minning sector last its potential because of inadequate capital and undeweloped technological facilities.