KÜLTÜREL DEĞERLERİ KORUMAYA YÖNELİK OKUL ORTAMINA İLİŞKİN ÖĞRETMEN VE VELİ GÖRÜŞLERİ
TEACHER'S AND PARENTS'OPINION ON SCHOOL ENVIRONMENT AIMED AT PROTECTING CULTURAL VALUES
  1. Tez No: 384736
  2. Yazar: HÜSEYİN GÜMÜŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDULLAH OĞUZHAN KILDAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kültürel Değerler, Öğretmen ve Veli Görüşü, Eğitim Ortamı, Okul Ortamı, Cultural Values, Teacher and Parents Opinion, Educational Environment, School Environment
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu araştırma Kastamonu'da 2012-2013 eğitim öğretim yılında kültürel değerleri korumaya yönelik okul ortamına ilişkin öğretmen ve veli görüşlerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmaya Kastamonu ili merkez ilçesindeki ilkokullarda görev yapan 119 sınıf öğretmeni ve 925 ilkokul öğrencisinin velisi katılmıştır. Araştırma tarama modelindedir. Öğretmenlerin ve velilerin demografik bilgilerini almak için“Kişisel Bilgi Formu”nun kullanıldığı araştırmada, araştırmacı tarafından oluşturulmuş 36 maddelik tek faktörlü bir ölçme aracı olan“Kültürel Değerleri Korumaya Yönelik Okul Ortamına İlişkin Öğretmen ve Veli Görüşleri Anketi”ile veri toplanmıştır. Elde edilen veriler SPSS programı kullanılarak analiz edilmiştir. Analizlerde bağımsız grup t- testi, tek yönlü varyans analizi (One- way ANOVA) kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen sonuçlara göre, lisans ve MYO mezunu olan velilerin diğer eğitim düzeyindeki velilere göre kültürel değerlere yönelik okul ortamını daha fazla istedikleri, benzer şekilde kamu personeli meslek grubuna giren velilerin diğer meslek grubu velilere göre daha kültürel bir eğitim ortamı istedikleri görülmüştür. Ayrıca genç yaştaki öğretmenlerin daha kültürel değerlere yönelik bir eğitim ortamı istedikleri görülürken, benzer şekilde lisans mezunu olan öğretmenlerin iki yıllık eğitim enstitüsü mezunu öğretmenlere göre daha kültürel bir eğitim ortamı istedikleri bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This research was made in Kastamonu 2012-2013 academic year in order to specify the opinions of teachers and parents about school environment aimed at protecting cultural values. 119 teachers working in primary school in central district of Kastamonu and 925 parents of primary school students were participated in the research. The research is in screening model. With the research in which“Personal Information Form”has been used to get demographic information of teachers and parents, data has been collected by a single factoral assessment instrument“Teachers' and Parents' Opinion Survey On School Environment Aimed At Protecting Cultural Values”created by the researcher. The data obtained was analysed by using SPSS program. Independent samples t-test and one-way analays of varriance (One-way ANOVA) was used in the analysis. According to results obtained in the research, it was seen that undergraduate licenses and vocational school graduate parents want more cultural values oriented schools than other educational level, in similar manner public employees occupational groups with in the occupatinal group of parents than the parents want cultural educational environment was observed. In addition, it was found that, younger teachers want more cultural values oriented learning environment, in a similar manner undergraduate licenses want more cultural values oriented learning environment than two years of education institute.