Menderes dönemi Giresun'da iktisadi hayat (1950-1960)
Economic life in Giresun in the period of Menderes (1950-1960)
- Tez No: 384761
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ ATA YİĞİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Giresun, Menderes Dönemi, Ekonomi, Endüstri, Tarım, Hayvancılık, Giresun, Period of Menderes, Economy, İndustry, Algriculture, Livestock
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
Bu çalışmanın amacı; Demokrat Parti iktidarı döneminde uygulanan iktisadi politikaların ve değişen konjonktürün Giresun'a yansımalarını tespit etmek ve böylece öncesi ve sonrası yıllarla bir mukayese yapılabilmesini sağlamaktır. 1945 yılı sonrası Türkiye'nin, değişen dünya düzeninde taraf olma zorunluluğu, siyasi ve ekonomik olarak farklı bir sisteme geçişi gerekli kılmıştır. Batı ittifakına yönelmeyle birlikte ülkeye Truman Doktrini ve Marshall Planı kapsamında yardım gelmiş, 1950'li yılların ortalarına kadar bir ekonomik canlanma sağlanmıştır. Ancak; gerek devlet, gerek yerli özel sermaye, gerekse yabancı sermaye tarafından yapılan yatırımlar ülkenin her bölgesine dağıtılamamıştır. Özellikle coğrafi şartların ekonomik yatırımlara etkisi düşünüldüğünde, her ilin ekonomik gelişimi farklı olmuş, bazı iller sanayi yatırımlarından daha fazla faydalanmışlardır. Savaş yıllarının ağır şartlarının yansımalarını uzun bir dönem yaşamış olan Giresun'un, ülke genelinde ki toparlanma sürecinden faydalanma hızı yüksek olmamıştır. Hatta yatırımların az olması nedeniyle, fındıkla geçimini yeterli seviyede sağlayamayan halkın sıkıntısı artmış, yaşanan açlık, açlık sonucu meydana gelen ölümler ve işsizlik sonucu başka şehirlere göç başlamıştır. Bu göç şehrin iş, eğitim, ziraat vb. alanlardaki profilinde önemli bir değişim yaratmıştır. Yapılan bu çalışmada, 1950-1960 yılları arasında Giresun ilinin iktisadi hayatındaki gelişiminin Türkiye geneline göre geride kaldığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to find out the effects of the economic policies of Democratic Party and changing conjuncture on Giresun and finally to be able to compare the past and following years' effects .Türkiye's obligation depending on the change of the World order in 1945 required politically and economically different systems. The support came to Türkiye by becaming close to the Western alliance with the Truman Doctrin and Marshall Plan. In this manner, the economical recovery could be achieved until the middle of the 1950's. However, the investments done both by state or domestic private and foreign capital couldn't be distributed. Especially, considering the economical impacts on investments by geographical conditions, the economical developments of each cities of Türkiye would be different and in result of this some pro-vinces have benefited more from industrial investments.As Giresun lived a long period of reflections of the harsh conditions of the War years, the rate of the benefit from the recovery process across the country has not been high. The public of Giresun migrated in order to study to other provincies because of the less investment together with the hunger,deads and unemployment conditions. This migration brought big changes to Giresun's profiles of the job, educational and agricultural sides.In this master's thesis, it was clearly concluded that the development of Giresun's Economy was far behind the rest provinces of Türkiye.