Görele ve yöresi ağızları (Dil özellikleri - metinler - sözlük)
The dialects of Görele and its environment (Language features-texts-dictionary)
- Tez No: 384764
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FERİDUN TEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Ağız, Görele, Fonetik, Morfolojik, Sözlük, Dialect, Görele, Phonetic, Morphological, Dictionary
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 312
Özet
Yapılan bu çalışma, Giresun ili Görele ilçesi ağzını temel almaktadır. Tez,“Giriş”,“İnceleme”,“Metinler”,“Sonuç”,“Sözlük”ve“Kaynakça”kısmından oluşmaktadır.“Giriş”bölümünde Görele'nin tarihi hakkında bilgi vermekle birlikte; bölgenin coğrafi ve etnik yapısı hakkında da bilgiler verilmiştir.“İnceleme”kısmında Görele ağzının fonetik ve morfolojik yapısı incelenmiş; örneklerle desteklenmiştir.“Metinler”kısmında derlenen 27 metin transkripsiyon alfabesiyle yazılmıştır.“Sonuç”kısmında Görele ağzının önemli görülen fonetik ve morfolojik özelliklerine değinilmiştir.“Sözlük”kısmında Görele ağzından toplanan metinlerde geçen, sözlük maddesi oluşturabilecek nitelikte kelimeler açıklanmıştır.“Kaynakça”kısmında ise tez için yararlanılan eserlerin künyeleri verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research is mainly comprised of accents of the Görele, which is a town of Giresun. The thesis consists of“Introduction”,“Research”,“Texts”,“Conclusion”,“Dictionary”and“Bibliography”sections. It gives the informa-tion about the history of Görele in the section of“Introduction”,also it gives the information about the geography of the region and the etnics of the region . In“Research”part, phonetic and morphological structure of the accent of Gö-rele is examined and supported by illustrations. in the section of“Text”, 27 texts which were compiled have been written in transcription alphabet. In the part of“Conclusion”the most important phonetical and morphological features of Görele dialect are stated. In“Dictionary”part the words which were collec-ted from Görele dialects that has quality to from a dictionary item are descri-bed. In“Referance”part the identification of Works used for thesis are descri-bed.