Türkiye'de devlet ve tarım ilişkisi
The relationship between state and agriculture in Turkey
  1. Tez No: 384766
  2. Yazar: MUSTAFA UMUT AKBULUT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERVET CEYLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Tarım Sektörü, Tarım ve Devlet İlişkisi, Tarımın Tarihi, Tarım Politikaları, Tarım Destekleme Politikaları, Agriculture Sector, the Relationship between Agriculture and State, the History of Agriculture, Agricultural Policies, Agricultural Support Policies
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu tezin amacı, Türkiye'deki devlet ve tarım ilişkisini Cumhuriyet'ten günümüze uygulanan tarım politikaları açısından ele almak ve bunun bir örneği olarak tarım destekleme politikaları açısından tarım politikalarının ekonomi içerisindeki yerini incelemektir. Bu çerçevede bu çalışma, tarım politikalarının gelişimini tarihi süreç içinde tarihsel dönemlere ayrılarak incelemekte, bu dönemler içinde ne tür tarımsal destekleme politikalarından yararlanıldığını araştırmakta ve Türkiye tarım politikasının yapısını, tarım politikalarının mevcut durumunu, tarım ve devlet ilişkisini ortaya koymaktadır. Ayrıca, bu çalışma, çeşitli uluslararası ekonomik kuruluşlar tarafından teşvik edilen tarımsal destekleme politikalarının Türk tarım politikaları ile uyumunu incelemektedir. Bu araştırma sonucunda, Türkiye'de kaliteyi ve verimi artırmaya yönelik uygulanan tarım politikalarının ülkede yaşanan gelişmelerden önemli ölçüde etkilendiği ve buna bağlı olarak da tarım politikalarının başarı oranının değişkenlik gösterdiği tespit edilmiştir. Bu aynı zamanda, Türkiye tarım sektörünün hem dünya ile rekabet edebilir hem de pazar entegrasyonu zayıf yapısını ortaya çıkarmıştır. Tarımın iyileştirilmesi; iç ve dış dinamikler, beklenti ve tahminlerle ilgili alınacak tedbirler, atılacak adımlar ve yapısal sorunların çözülmesi ve modern üretim teknikleri ile yakından ilişkilidir. Yakın geçmişte uygulamaya konulan tarım politikalarının irdelenmesi tarımın geleceğinin öngörülmesinde yardımcı olacaktır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to explore the relationship between state and agriculture from the perspective of agricultural policies implemented from the foundation of the Republic of Turkey up to today. In this regard, in order to exemplify this relationship, this thesis also aims to examine the role of agricultural policies in economy from the perspective of agricultural support policies. Hence, this thesis reveals the evolution of agricultural policies according to historical periods, investigates what agricultural support policies have been applied within these periods, and looks at the structure of Turkish agriculture, the current situation of agricultural policies, and the relationship between state and agriculture. At the end of the research, it has been concluded that agricultural policies which aim for high quality and productivity are significantly affected by the developments in the country and in turn affect the success of agricultural policies. It has also found out that Turkish structure shows a dual structure, with one part of it being competitive to the world agriculture sector and another part being weakly integrated to the market. The future of agriculture is closely related to measures and steps to be taken in relation to the internal and external dynamics, expectations and projections, solutions found to structural problems, and modern production techniques. A close study of recently applied agricultural policies will shed light on the future of agriculture.