Exploitation and terrorism in Conrad's The Secret Agent
Conrad'ın Gizli Ajan adlı romanında sömürü ve terörizm
- Tez No: 384770
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA KIRCA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Joseph Conrad, Gizli Ajan, sömürme, terör, anarşistler, insanlıktan çıkma, izolasyon, Joseph Conrad, The Secret Agent, Exploitation, Terrorism, Anarchists, Dehumanization, Isolation
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çankaya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Edebiyatı ve Kültür İncelemeleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Gizli Ajan, Conrad'ın alışıla gelmiş tipik denizci ve gemi hikayelerinden farklı olarak son dönemlerde yazdığı politik romanlarından biridir. Roman bir açıdan bakıldığında anarşi, terror ve casusluk gibi kavramlar içerirken, diğer taraftan manipülasyon, sömürü gibi kavramları ve modern toplumda insanların nasıl barbarlaştıklarını anlatır. Bununla birlikte; 20. yüzyıl başlarında ortaya çıkmaya başlayan anarşist ve devrimci grupları da resmeder. Romandaki olaylar Viktorya Döneminin sonlarında geçmektedir. 19. yüzyılın sonlarındaki Londra'nın sosyal gerçekliğini yansıtan romanda, basın ve politkacıların anarşistlerin gerçekleştirdiğini düşündükleri saldırılar ve patlamalara göndermeler vardır. Bu çalışmanın amacı o dönem içerisinde gerçekleşen bütün bu olayların Conrad'ın Gizli Ajan adlı romanına nasıl yansıdığını göstermek ve Conrad için önemli olanın siyasi çatışmalardan daha çok romanın konu edindiği şiddetin bireyler ve bireylerin ilişkileri üzerindeki etkilerini ve bireyleri nasıl insanlıktan çıkardığını göstermektir.
Özet (Çeviri)
The Secret Agent is marked as one of Joseph Conrad's later political novels, which diverge from his distinctive stories of sea and life on ships. The novel, on one level, deals with the notions of anarchism, espionage, and terrorism; on the other level, it is about manipulation, exploitation and how humans become barbaric in the modern society. Besides, the novel depicts anarchist or revolutionary groups before some of the social uprisings that took place in the earlier twentieth century. The actions of the novel are set towards the end of the Victorian period. The novel reflects the social reality of London towards the end of the nineteenth century, when there were many real explosions which the press and the politicians considered as the anarchists' outrages. Through analyzing how these events are reflected in Conrad's The Secret Agent, this study aims to explore how more important than political conflicts for Conrad are the dehumanizing effects of involvement in violence on individuals and individual relationships.