The concepts of fate and nature in Hardy's the return of the native
The return of the native: Kader ve doğa kavramları
  1. Tez No: 384771
  2. Yazar: FARAH QASİM AL-DULAİMİ
  3. Danışmanlar: Assist. Prof. Dr. MUSTAFA KIRCA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: The Return of the Native, kader, tesadüf, doğa, trajedi, The Return of the Native, Fate, Coincidence, Nature, Tragedy
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çankaya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Edebiyatı ve Kültür İncelemeleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Thomas Hardy, insan hayatına dair karamsar bir görüşe sahip yazarlardan biridir. Bu nedenle ''kader'' ve ''doğa'' kavramları yazarın bu karamsar görüşünün sınırları çerçevesinde değerlendirilmelidir. Hardy'nin düşüncesi 18. yy. iyimserliğine bir başkaldırı ve Hristiyan inancının tesellisini geri çevirmedir. Diyebiliriz ki Hardy'nin romanları İngiltere'ye Schopenhauer'ın karamsarlığını getirmiştir. Hayatındaki kişisel deneyimleri ve entelektüel değerlendirmeleri ona yazılarında yardımcı olmuştur. Bunun yanında; kader, Hardy'nin kendilerini bekleyen trajik sonlara karşı direnen roman kahramanlarının hayatlarında büyük rol oynar. Hardy'nin karakterleri kendi kaderlerini belirleyemezler veya hayat gayelerini kontrol edemezler, çünkü romanlardaki felaket sonuçlarına ortam hazırlayan ''tesadüflerin'' bir sonucu olarak kendini gosteren kader, kendi eylemlerini kontrol eden mutlak güçtür. Hardy'nin 1878'de basılan romanı The Return of the Native, kader ve doğanın kötücül güçleri tarafından ezilen karakterler sunduğu için, bir trajedi romanı olarak okunabilir ve Antik Yunan Trajedileri'nin yeniden yorumlaması olarak düşünülebilir. Bu tezin amacı Thomas Hardy'nin The Return of the Native adlı romanını, verilen trajik görüş kapsamında oynadıkları rollerin önemini anlamak için, doğa, kader ve tesadüf kavramları üzerinden incelemektir.
Özet (Çeviri)
Thomas Hardy is one of the writers who have a pessimistic outlook of human life; and accordingly, the concepts of“Fate”and“Nature”are to be considered within the frame of his pessimistic outlook. Hardy's thought was a revolt against the optimism of the 18th century and a refusal of the consolation of the Christian faith. Hardy's novels brought to England the pessimism of Schopenhauer. The nature of his personal experiences in life, together with his intellectual evaluation, assisted him well in his writing. Moreover, Fate plays a great role in the lives of Hardy's heroes and heroines as they struggle against their tragic destinies awaiting them. Hardy's characters do not have any control over their aims, as Fate emerges as a sole controlling force in their actions, which is given through“Coincidences”(chance events) moving from one incident to another reaching the final disaster in his novels. Nature is also an inimical force that has controlling power over Hardy's characters. This point links Nature with Fate, for Nature has a considerable role in leading the character's destiny. Hardy's 1878 novel The Return of the Native can be read as a tragedy since by presenting characters crushed by the powers of Fate and a malicious Nature, the novel can be considered as a remodelling of ancient Greek tragedies. The aim of this thesis is to study Thomas Hardy's novel The Return of the Native in terms of the concepts of Nature, Fate and Coincidence in order to understand how they play a significant role in the tragic view given in the novel.