Thomas Hardy's The Mayor of Casterbridge: The story of the timeless tragedy of man
Thomas Hardy'nin Casterbridge'in Belediye Başkanı:Ezeli insan trajedisinin hikayesi
- Tez No: 384786
- Danışmanlar: Assoc. Prof. Dr. ERTUĞRUL KOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: will, consciousness, hap, chance, crass-casualty, timelessness, fatalism, determinism
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çankaya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Edebiyatı ve Kültür İncelemeleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Geç Viktorya Dönemi'nin bir yazarı olan Thomas Hardy, yaşadığı dönemin inançları sorgulayan felsefesinden etkilenmiştir: Charles Darwin'in Türlerin Kökeni ve Benjamin Jowett'ın Denemeler ve Eleştiriler adlı eserleri bir anlamda Hardy'nin tanrı inancını kaybetmesine sebep olurken, yaradılış ve istenç üzerine yeni fikirler geliştirmesinin de yolunu açmıştır. Schopenhauer'un çığır açan eseri İstenç ve Tasarım Olarak Dünya'nın etkisinde ve Darwin ve Jowett'in fikirlerinin de katkısıyla Hardy, hayatın içinde metafizik güçler olduğu fikrini benimsemiş ve bu güçlerin de bilinç kazanmış ve istenci olan insanı yok etmek üzere konumlanmış olduğunu iddia eden karamsar bir felsefe oluşturmuştur. Casterbridge'in Belediye Başkanı adlı eserinde Hardy, baştan-sona bu yazgıcı yaklaşımı benimserken, romanına kahramanını da bu güçler tarafından ahlaken duyarsız bir dünyada tuzağa düşürülmüş bir kurban ve bu güçlerin insafına terkedilmiş bir zavallı olarak betimler.Ve roman boyunca Hardy, insane trajedisinin evrenselliğine ve zaman-mekan tanımazlığına göndermeler yapar: Felaket her zaman kendisi için daha iyisini isteyen bilinç kazanmış insane davranışından, ya da başka bir deyişle; insanın kendisi için dilediğiyle tanrıların çıkınında olan arasındaki çatışmadan kaynaklanmaktadır. AnahtarKelimeler: Bilinç, kader, şans, körtalih, ezelilik, yazgıcılık, determinism
Özet (Çeviri)
As a writer of the late Victorian era, Thomas Hardy is the product of the crisis of faith in fin de siècle period. Having been influenced by Charles Darwin's The Origin of Species and Benjamin Jowett's Essays and Reviews, he came to lose his religious belief; he developed a new idea about existence and human will. Under the influence of the epoch-making work by Schopenhauer The World as Will and Idea, he combined the influence of Darwin and Jowett with that of Schopenhauer, and formed his gloomy view about the mundane world which, for Hardy, is under the control of cruel and metaphysical powers that always crush the characters who acquired consciousness and will-power. Throughout The Mayor of Casterbridge, Hardy applies his fatalistic and deterministic philosophy to the depiction of the protagonist in order to reveal that Henchard is a trapped individual in a morally indifferent world which is controlled by the chance forces that seek the destruction of the ones who violate the natural laws by way of acquiring consciousness. Hence, throughout the novel, Hardy shows the universality of human suffering and its timelessness: He indicates that catastrophe befalls only to the ones who, with their acquired consciousness, desire the“better”for themselves, and whose schemes are ultimately crushed on account of the conflict between what man desires, and what gods have in store for man.