Synthesis of 2-iodomethylene-2,3-dihydro-1,4-oxazepine derivatives
2-iyodometilen-2,3-dihidro-1,4-okzazepin türevlerinin sentezi
- Tez No: 385023
- Danışmanlar: PROF. DR. METİN ZORA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Yedili halka heterosiklik bileşikler, okzazepin, N-proparjilik -enaminon, elektrofilik halkalaşma, Seven-membered heterocyclic compounds, oxazepine, N-propargylic -enaminone, electrophilic cyclization
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
2 Farklı atom içeren 7'li heterosiklik bileşikler, bir çok alanda 7'li halkaya sahip ve 2 farklı atom içeren heterosiklik bileşikler kadar önemlidir. Okzazepin türevleri 7'li heterosiklik bileşiklerden biridir. Okzazepin bileşiklerinin farmasotik kompozisyonlarıyla bir çok hastalığa tedavi sunduğundan dolayı, bu bileşiklerin sentezi araştırmacılar arasında önemli ölçüde dikkat çekmektedir. Bu yüzden, gurubumuz yeni 7'li heterosiklik moleküllerin sentezi üzerine yoğunlaşmıştır. Bu amaçla iyot bağlı okzazepin türevlerinin sentezi için yeni bir yöntem geliştirilmiştir. Öncelikle, alkinil keton türevlerinin sentezi gerçekleştirilmiştir, sonra alkinil keton ve proparjilik amin reaksiyonu ile N-proparjilik -enaminonları sentezlenmiştir. N-Proparjilik -enaminon türevleri ile ZnCl2 ve I2'un tepkimesi sonucunda okzazepine moleküllerini elde edilmiştir. Bu çalışmada, elektrofilik halkalaşma için ZnCl2 Lewis asit katalizörü olarak kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Seven-membered heterocyclic compounds containing two heteroatoms are at least as important as one heteroatom-containing heterocycles in many applications. Oxazepine derivatives are one of such seven-membered heterocyclic compounds. Therefore, the construction of oxazepine derivatives has attracted considerable attention among researchers because of providing useful treatments for many diseases with their pharmaceutical compositions. Accordingly, our research group has aimed to synthesize seven-membered heterocyclic compounds. In this manner, we have developed a new methodology for the synthesis of iodo-substituted 1,4-oxazepine derivatives. First of all, the synthesis of alkynyl ketones was achieved and then the preparation of N-propargylic β-enaminone derivatives was performed from the reaction of alkynyl ketones and propargyl amine. The reaction of N-propargylic β-enaminones via zinc chloride and iodine has afforded iodo-substituted 1,4- oxazepine molecules. For this study, ZnCl2 was used as a Lewis acid catalyst in order to initiate electrophilic cyclization.