Multi-target particle filter based track before detect algorithms for spawning targets
Doğuran hedeflerin çoklu hedef parçacık filtre tabanlı izle bul algoritması ile takip edilmesi
  1. Tez No: 385032
  2. Yazar: MEHMET EYİLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MÜBECCEL DEMİREKLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İzle Bul, parçacık filtresi, doğuran hedefler, işlem gürültüsü tanımlama, Track Before Detect, particle filter, spawning targets, process noise identification
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 181
Özet
Bu çalışmada, ham radar ölçümleri eşliğinde, doğuran hedeflerin izlenmesi ve bulunması için bir İzle Bul yaklaşımı önerilmiştir. Bu yaklaşımın prensibi, başlıca çoklu model parçacık filtresi yöntemi kullanılarak oluşturulmuştur. Literatürdeki çalışmaların aksine, parçacık filtresini daha verimli kullanabilmek için düşük dereceli yeni bir dinamik model sunulmuş olup, bu modelde radar ölçümlerinden elde edilen yanca açı bilgisi kullanılmamıştır. Bununla birlikte, klasik hedef izleme yöntemleri için önerilmiş işlem gürültüsü tanımlama yöntemi [1], İzle Bul yaklaşımına adapte edilmiştir. İşlem gürültüsü tanımlama yöntemi, bilinmeyen parametreli sabit olmayan işlem gürültüleri eşliğinde, yüksek manevralı doğurulan hedeflerin durum vektörünün kestiriminde kullanılmaktadır. Bu yöntemin, yüksek manevralı hedeflerin izlenmesinde parçacık filtreler için ciddi bir sorun olan örnek fakirleşmesi sorunuyla başa çıkabildiği gösterilmiştir. İki farklı çoklu hedef parçacık filtre tabanlı İzle Bul algoritması önerilmiş ve geliştirilen algoritmalar simülasyon sonuçlarıyla doğrulanmıştır. Algoritmaların performansları, çok düşük sinyal gürültü oranı (S/N) değerleri için hedef varlık/yokluk olasılıkları ve kestirim hataları karekök ortalamaları göz önünde bulundurularak analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this work, a Track Before Detect (TBD) approach is proposed for tracking and detection of the spawning targets on the basis of raw radar measurements. The principle of this approach is mainly constructed by multi-model particle filter method. In contrast to the related works in the literature, a novel reduced order dynamic model is introduced and the information about bearing angle derived from the radar measurements is not used in this model to improve the efficiency of the particle filter. Moreover, a new process noise identification method [1] proposed for the classical target tracking is adapted to the TBD framework. The process noise identification is used for the state estimation of the highly maneuvering spawned targets in the presence of non-stationary process noise with unknown parameters. It is shown that this method deals with the sample impoverishment problem which is serious for tracking of the highly maneuvering targets by particle filters. Two different multi-target particle filter based TBD algorithms are developed. These algorithms are confirmed by simulations. Their performances are analyzed on the basis of the probability of target existences and Root-Mean-Square (RMS) estimation accuracies.