Detection of the distribution and parameter estimation for the departing connectivity in biological networks
Biyolojik ağlarda ayrılma bağlatısının dağılımını bulma ve parametre tahmini
- Tez No: 385072
- Danışmanlar: DOÇ. DR. VİLDA PURUTÇUOĞLU GAZİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoistatistik, Biostatistics
- Anahtar Kelimeler: Dış-derece dağılımı, Biyolojik ağ, Ağ topolojisi, Pearson sistemi, Moment tahmini, Üç-moment ki-kare yakınsaması, Dört-moment F yakınsaması, Out-degree distribution, Biological network, Topology of the network, Pearson system, Moment estimation, Three-moment chi-square approximation, Four-moment F approximation
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bağlantı dağılımı, ağ topolojisinde, karakteristik özelliklerden biridir. Bu dağılım, sistemdeki düğümün dış-derece ve iç-derece toplam sayısını ifade eder. Ağ için, iç-derece veya gelen bağlantı, hedef gene gelen bağların sayısını ve dış-derece veya ayrılma bağlantısı, hedef genden çıkan bağların sayısını gösterir. Biyolojik ağlarda, iç-derece dağılımı üstel dağılımla belirtilir ve dış-derece dağılımı güç-yasası dağılımı ile ifade edilir. Fakat kesilmiş güç-yasası, genelleştirilmiş pareto-yasası, gergin üstel, geometrik ve bu dağılımların kombinasyonları, merkezcilik, öldürücülük ve küçük-dünya özelliklerini serbest-ölçek özelliği olmaksızın sağlayan, biyolojik ağlar için kuvvetli dış-derece alternatif dağılımlardandır. Bu çalışmada, biyolojik ağda dış-dereceyi Pearson eğrileri içinde araştıracağız. Bu incelemede, ağ analizlerinde hem gerçek hem de simülasyon veri setlerini kullanacağız ve dağılımın muhtemel sınıflandırması için verilerin momentlerini hesaplayacağız. Ayrıca dış-derece dağılımlarında üç-moment ki-kare ve dört-moment F yaklaşımlarının uygulamalarının inceleyeceğiz.
Özet (Çeviri)
The connectivity density is one of the characteristics features in the topology of the network. This density describes the total number of the in-degree and out-degree of a node in a system. In a network, the in-degree or arriving connectivity represents the number of links coming to a target gene and the out-degree or departing connectivity stands for the number of links departing from the target gene. For biological networks, the density of the in-degree is represented by the exponential distribution and the distribution of the out-degree is generally referred by the power-law density. But the truncated power-law, generalized pareto law, stretched exponential, geometric and combination of these densities can be also strong alternatives for the out-degree densities which satisfy the centrality and small-world properties without the scale-free feature of the biological networks. In this study we investigate the out-degree of the biological network within the Pearson curves. For the detection, we use both real and simulated datasets and compute the moments of the data for the plausible classification of the density. Moreover we investigate the application of the three-moment chi-square and four-moment F approximations for the out-degree distributions.