Dindarlık sabır ve psikolojik iyi olma arasındaki ilişkiler
The relationships among religiosity patience and psychological well-being
  1. Tez No: 385348
  2. Yazar: MEBRURE DOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FARUK KARACA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Psikoloji, Religion, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Din, Dindarlık, Sabır, Psikolojik İyi Olma, Religion, Religiosity, Patience, Psychological Well-being
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 358
Özet
Bu çalışmanın amacı dindarlık, sabır ve psikolojik iyi olma arasındaki ilişkileri incelemektir. Araştırma kapsamında öncelikle konunun kavramsal incelemesi yapılarak teorik alt yapısı oluşturulmuş, ardından tecrübî araştırmadan elde edilen verilerin istatistiksel analizi yapılmıştır. Araştırmanın uygulama aşamasında Dindarlık Ölçeği, İçsel Dinî Motivasyon Ölçeği, Sabır Ölçeği ve Psikolojik İyi Olma Ölçeği kullanılmıştır. Anket formu, tesadüfî örnekleme yoluyla seçilmiş 15-65+ yaş aralığında bulunan Erzincan, Erzurum, Isparta ve Fatsa'da ikamet eden 1007 bireye uygulanmıştır. Araştırmada dindarlık-sabır, sabır- psikolojik iyi olma ve dindarlık- psikolojik iyi olma arasında pozitif yönlü istatistiksel olarak anlamlı ilişkiler tespit edilmiştir. Ayrıca dindarlık ve içsel dinî motivasyonun sabrı, sabır ve dindarlığın psikolojik iyi olmayı anlamlı derecede yordadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the relationships between religiosity, patience and psychological well-being. Within the scope of the study, subject has been conceptually examined, and conceptual substructure has been created, then the data that obtained from emprical research have statically analysed. During the application process of this research Religious Scale, Inner Religious Motivation Scale, Patience Scale and Psychological Well-being Scale have been used. The questionnaire form has been applied to 1007 individuals selected by random sampling, who were between the ages of 15 and 65+, residing in Erzincan, Erzurum, Isparta and Fatsa. Significant positive statistically relationships have been determined between religiosity-patience, religiosity- psychological well-being and patience- psychological well-being in the research. It has also been determined that religiosity and inner religious motivation are significant predictors of patience, patience and religiosity are significant predictors of psychological well-being.