Oyun sürecinde yaratıcı drama ve forum tiyatro ilişkisi
Creative drama and forum theatre relation in the play process‏
  1. Tez No: 385380
  2. Yazar: VİLDAN DURDAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. A. PINAR ARAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Drama, Yaratıcı Drama, Form Tiyatro, Augusto Boal, Dorothy Heathcote, Drama, Creative Drama, Form Theatre, Augusto Boal, Dorothy Heathcote
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sahne Sanatları Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Yaratıcı drama herhangi bir konuyu doğaçlama ve rol oynama gibi çeşitli teknikler kullanarak bir grup ile bu grubu oluşturan bireylerin yaşantılarından ortaya çıkarak canlandırma olarak tanımlamaktadır. Forum tiyatro ise Augusto Boal'ın geliştirdiği, kendine has egzersiz ve oyunlardan oluşmaktadır. Bu özel çalışmaların sonucunda topluluğun ortak sorununu bulmayı ve bunu oyunlaştırmayı hedeflemektedir. Böylece bu topluluğun ortak sorununu ifade etme ve seyircisine de bu sorunu dönüştürme şansını, olanağını sunmaktadır. Forum Tiyatrosu katılımcı sayısının yirmiyi geçmediği gruplarla çalışılır. Hedef gruplar, çocuklar, gençler, yaşlılar ve yetişkinler olarak sınıflandırılabilir. Forum Tiyatrosu ayrıca dezavantajlı gruplarda da çok önemli değişimler yaratmaktadır. Örneğin öğrenme sorunu yaşayan çocuklar, sokak çocukları, yoksullukla mücadele eden insanlar, evsizler, hükümlüler, şiddete maruz kalmış kadınlar ve çocuklar vb.m Forum Tiyatrosu, insanlara sorunlarının farkına varmalarını sağlamakta; sorunlarının özel değil ortak olduğunu göstermekte; bu sorunları oyunlaştırarak bunları görünür kılmakta, tartışmaya açmakta, aynı sorunu yaşayan, yaşamış olan ya da çevresinde yaşayanların olduğu bir seyirci kitlesine oyununu sunmakta ve tüm seyircisiyle çözüm yolları aramaya çalışmaktadır. Oyun ise yalnız bir eğlence aracı değil, oynayanın duygularının, çatışmalarının, eğilimlerinin, kendi istek ve çevre etkilerinin içine alındığı bir eylem olarak tanımlanmaktadır. Çalışmamız oyun ile yaratıcı drama ve forum tiyatro arasındaki ilişkiyi koymak üzere yapılmış ve bu ilişki bulunarak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
By using some techniques such as role playing and improvisation, creative drama is defined as activating by revealing the lives of a group or an individual in the group. Forum Theatre is formed by specific practices and games developed by Augusto Boal. As a result of this specific study, it aims to find common problem of the society and to dramatize it. Thus it presents its audience the chance to express common problem of that society and to resolve it. Forum Theatre is practiced with no more than 20 people. Target groups can be classified as children, teens, seniors and adults. Forum Theatre, also, creates very important changes in disadvantageous groups; for instance, Forum Theatre makes people, such as the children with learning disorder, street urchins, the poors, the homelesses the convicts, women faced violence and the kids realize their problems, shows that the problem is not specific but common; by dramatizing them Forum Theatre makes these problems visible, opens them to discussion, it presents the game to audience who experiences/d the same problem or who knows a person experiencing the same problem and it tries to look for a solution together with its audience. The game is not only a way of entertainment but it is also defined as an act which consists of emotions, conflicts, tendencies of the performer and of the performer's desire and of society's influence . The study is carried out to show the relation among game, creative drama and Forum Theatre, and the relation is put forth and examined.