Önasya ve Ege Uygarlıklarında ilk yazılı kaynaklar
The fi̇rstwritten sources i̇n Near Eastern and Aegean Ci̇vi̇li̇zati̇ons
  1. Tez No: 385439
  2. Yazar: KADİR GÜZEL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLÇİN İLGEZDİ BERTRAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Yazı, Anadolu'da Yazı, Çivi Yazısı, Hiyeroglif Yazı, Alfabe, Text, Text in Anatolia, Cuneiform, Hieroglyphic Text, Alphabet
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ahi Evran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
“Önasya ve Ege Uygarlıklarında İlk Yazılı Kaynaklar”adlı çalışmada; bilim dünyasında yazı olarak kabul gören ilk örneklerden harf esasına dayanan alfabelere kadar geçen zaman diliminde, Anadolu ve Anadolu'ya komşu coğrafyalarda yazının gelişim serüveni üzerinde durulmuştur. Bugün kullandığımız ve hayatımızın ayrılmaz bir parçası olan; sahip olduğumuz kültür birikimin ve teknolojinin yegâne dayanak noktası olan yazının ataları olan çivi yazısı ile hiyeroglif yazıdan modern alfabelerin geliştirilmesine kadar süren, yazının simgesel değişimi ve dönüşümü incelenmiştir. Ayrıca geliştirilen yazının uygulandığı malzeme, yazı araçları, geliştirilen ilk yazı çeşitleri, farklı uygarlıkların kullandığı alfabe ve yazılar; bölge, yazının çözülmesi, yazılı metinlerin konuları ve yazının bulunduğu yerleşmeler ana başlıkları altında araştırılmıştır. Şüphesiz yazı, yalnızca bir iletişim aracı değil aynı zamanda insan beyninin sembolik gelişiminin ulaştığı bir dönüm noktasıdır. Gelinen bu nokta kültürel gelişim sürecinde uzun süren bir arayışın ve birikimin ürünüdür.
Özet (Çeviri)
In the thesis about“The First Written Sources of the Near Eastern and Aegean Civilizations”it is mentioned, that the development of the writing in Anatolia and neighbouring regions in the period from the first appearence of writing accepted by scientists to letter based alphabets. Writing has a great importance in our lives and the most important mean to convey the culture and technology. In this thesis the symbolic change and transformation of writing from the cuneiform and hieroglyphics to modern alphabets is studied. Here you can also see materials on which the developed writing is applied, writing tools, the first writing types, alphabets and scripts used by different civilizations and in different regions, subjects of texts and the territories where the inscriptions and texts were found. The writing is definitely not only a communication tool but also a turning point for humanbeings.