Effect of asynchronous support motion on earthquake response of extended structures
Senkronize olmayan mesnet hareketlerinin uzun yapıların deprem davranışına etkisi
- Tez No: 38550
- Danışmanlar: PROF.DR. POLAT GÜLKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Senkronize Olmayan Hareket, Çoğul Mesnet Titreşimi, Dinamik Tepki, Etki Katsayısı Vektörü, Asynchronous Motion, Multiple Support Excitation, Earthquake Response, Influence Coefficient Vector, Extended Structures
- Yıl: 1995
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
öz SENKRONÎZE OLMAYAN MESNET HAREKETLERİNİN UZUN YAPILARIN DEPREM DAVRANIŞINA ETKİSİ SHARAFI, Farshad Yüksek Lisans Tezi, İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Polat GÜLKAN Ocak, 1995, 120 sayfa Senkronize olmayan mesnet titreşimlerinin uzun düzlemsel yapılardaki etkisini içeren bir çalışma yapılmıştır. Bu tip dinamik analiz için geliştirilmiş formülasyon incelenmiş ve South Turlock üst geçidi ile Davis Yolu alt geçidinin basitleştirilmiş modelinin analizinde kullanılmıştır. South Turlock üst geçidi toplam 100 m uzunluğunda ve 7.5 m. kolon yüksekliğine sahip iki açıklıklı bir köprüdür. Davranış hesabı için toplam 19 serbestlik derecesi ve 3 mesnet noktasına sahip iki boyutlu birmodel kullanılmıştır. Davis Yolu altgeçiti basitleştirilmiş modeli ise toplam 150 m. uzunluğunda üç eşit açıklıklı bir köprüdür. Tepki analizinde 34 serbestlik dereceli ve 4 mesnet noktasından oluşan tek boyutlu bir model kullanılmıştır. Hesapların yapılması ve sonuçların değerlendirilmesini kolaylaştırmak amacıyla“AMSE”adı verilen bir bilgisayar programı ve görsel bir zaman tanım aralığı analizi ard-derleyicisi geliştirilmiştir. Bu programla, yayılan dalganın değişik hızları için yapının tepkisi araştırılmış ve geleneksel analiz sonuçlarıyla karşılaştırılmıştır. Bunun ötesinde, tepkinin yan statik ve dinamik bileşenlerinin etkisi bireysel olarak kombinasyona eklenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECT OF ASYNCHRONOUS SUPPORT MOTION ON EARTHQUAKE RESPONSE OF EXTENDED STRUCTURES SHARAFI, Farshad M.S. in Civil Engineering Supervisor:.Prof.Dr. Polat GÜLKAN January, 1995, 120 pages A study has been made concerning the effect of asynchronous and multiple support excitation on extended plane structures. The formulation developed for this type of dynamic analysis is reviewed and applied to the analysis of South Turlock overcrossing and a simplified model of Davis Road undercrossing. The South Turlock overcrossing is a two span bridge each 50 m. long and with a column height of 7.5 m. A two-dimensional model with a total of 19 degrees of freedom and 3 support points is used for the mresponse analysis. The simplified model of the Davis Road undercrossing is a three equal span bridge with total length of 150 m. A one-dimensional model with 34 degrees of freedom and 4 support points is used for the response analysis. In order to systemize the evaluation and processing of the results, a computer program called AMSE is developed together with an interactive time history display postprocessor. Making use of this program, the response of structures was investigated for a set of propagating wave velocities and compared with the traditional type of analysis. The contributions of the so-called pseudo-static and dynamic component of the response are individually included in the combination.