Computer-aided manipulation of material and job flow in a medium-size workshop
Orta çaplı bir işyerinde malzeme ve iş akışının bilgisayar destekli kontrolü
  1. Tez No: 38549
  2. Yazar: ERCÜMENT SÖNMEZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ENGİN KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Teslim Tarihi Tayini, Fiyat Tahmini, Atelye İş Çizelgelemesi, Due-date Assignment, Cost Estimation, Job Shop Scheduling
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 180
Özet
öz ORTA ÇAPLI BİR İŞYERİNDE MALZEME VE İŞ AKIŞIMIN BİLGİSAYAR DESTEKLİ KONTROLÜ SÖNMEZ, Ercüment Yüksek Lisans Tezi,Makina Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Engin KILIÇ Ocak, 1995, 180 sayfa Bu çalışmada, Ostim'de kurulu olan ve atelye tipi üretim yapan bir şirkete üretim planlama ve çizelgeleme sistemi tasarlanmış ve uygulanmıştır. Teslim Tarihi Tayini, Fiyat Tahmini, ' Sıralama, Çizelgeleme ve Stok Kontrol aktivitelerine bilgisayar destekli bir araç sağlamak için bir bilgisayar programı geliştirilmiştir. Bu program, IBM uyumlu kişisel bilgisayarlar için, dBase IV versiyon 1.0 ile yazılmıştır. Program kullanıcı ile iletişirali haldedir. Bu yüzden, bazı bilgiler program ilk çalıştırıldığı zaman, bazıları ise programın çalışması sırasında kullanıcı tarafından girilebilir. Ayrıca geliştirilen bu program diğer şirketler, tarafından, üretim planlama ve çizelgelemesi, malzeme ihtiyaç planlarının oluşturulması ve bu çalışmalar için gerekli zaman ve maliyetin korunması için kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMPUTER-AIDED MANIPULATION OF MATERIAL AND JOB FLOW IN A MEDIUM-SIZE WORKSHOP SÖNMEZ, Ercüment M.S. in Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Engin KILIÇ January, 1995, 180 pages In this study, a production planning and scheduling system is designed and applied to a company in an open job shop environment in Ostim. A computer program is developed in order to provide a computer- aided tool for due-date assignment, price estimation, sequencing, scheduling, and stock control activities. This program is written in dBase IV Version 1.0 programming language for IBM compatible personel computers. The program has a menu driven system and it is interactive. Thus, some data are initially entered at the first, run and some critical decisions during the run-time can be made by the user. The developed program can be also used for other companies in order to eliminate problems of inadequate production scheduling and the absense of material requirements planning and further to save time and cost of planning those activities.