An Investigation on damage coefficient of rubble mound breakwaters
Taş dolgu dalgakıranlar için hasr katsayıları üzerine bir araştırma
- Tez No: 38566
- Danışmanlar: PROF.DR. AYŞEN ERGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Taş Dolgu Dalgakıranlar, Hasar Katsayısı, Dalgakıran Denge Durumu, Hidrolik Model, Rubble Mound Breakwater, Damage Coefficient, Breakwater Stability, Hydraulic model
- Yıl: 1995
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
ÖZ TAŞ DOLGU DALGAKIRANLAR İÇİN HASAR KATSAYILARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA RAVAKHAH, Katayoun Y. Lisans Tezi, İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Ay şen ERGİN Yardımcı Tez Yöneticisi : Doç. Dr. Ahmet Cevdet YALÇINER Şubat 1995, 90 Sayfa Taş dolgu dalgakıranlar kafa ve gövde kesiminin 3 boyutlu hidrolik modeli kurularak, fırtına dalgaları altında denge durumu araştırılmıştır. Deneylerde düzenli ve düzensiz dalgalar ayrı ayrı kullanılmıştır. Dalgakıran koruma tabakası için çeşitli taş büyüklükleri kullanılmıştır ve üç değişik kesit eğimi ( 1:1.5, 1:2.0, 1:2.5 ) denenmiştir. En şiddetli fırtına denenerek fırtına dalgaları basamaklı olarak artırılmıştır. Her dalga durumu için hasar gözlenmiş ve hasar katsayıları bulunarak bilinen çalışmaların sonuçları ile karşılaştırılıp, tartışılmıştır. Bu çalışmanın sonuçlarına göre önerilen hasar katsayıları, (SPM 1984), gereğinden daha büyük taş ağırlıkları vermektedir. Gözlenen dalga tırmanması, teorik değerlere uygun bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN INVESTIGATION ON DAMAGE COEFFICIENT OF RUBBLE MOUND BREAKWATERS RAVAKHAH, Katayoun M.S. in Civil Engineering Supervisors : Prof. Dr. Ayşen ERGİN Co-supervisors : Assoc. Prof.Dr. Ahmet Cevdet YALCINER February 1995, 90 pages In order to analyze the stability of trunk and head sections of quarry stone rubble mound breakwaters, three dimensional hydraulic model tests are performed under both irregular and regular wave trains. The models, having trapezoidal cross section are constructed with three different slopes of 1:2.5, 1:2.0, and 1:1.5 with different sizes of armour stones. The test results are used to evaluate the Hudson formula with special attention to damage coefficient. Models are tested under different storm conditions where the generated significant wave heights and wave periods are increased in steps. Damage of the breakwater head and trunk sections are analyzed at J 11the end of each test. Furthermore, damage coefficients are calculated and compared with available tabulated values. According to the test results when experimentally obtained Kd coefficients compared to recommended Kd values in SPM (1984), it was found that the recommended Kd values in SPM (1984) are on conservative side for breaking wave conditions. Wave run-up values observed for regular waves were found to be in agreement with the theoretical run-up equation.