A Quota system for controlling network bandwidht utilization
Bilgisayar ağları kapasitesinin iyi kullanılabilmesi için bir kota sistemi
- Tez No: 38565
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. CEM BOZŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Bilgisayar Ağlan Yönetimi, Bilgisayar Ağlan Kullanım Hesaplanması, Kota sistemi, TCP/IP, SNMP, Network Management, Network Accounting, Quota System, TCP/IP, SNMP. Ill
- Yıl: 1995
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
ÖZET BİLGİSAYAR A?LARI KAPASİTESİNİN İYİ KULLANILABİLMESİ İÇİN BİR KOTA SİSTEMİ ÇELİK, Can Yüksek Lisans, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Y. Doç. Dr. Cem Bozşahin Ortak Tez Yöneticisi : Öğretim görevlisi Attila Özgit Ocak, 1995, 57 sayfa. Günümüzdeki bütünleşik bilgisayar ağlan çok farklı boyutlarda kaynak kullanarak birçok çeşit servis sunmaktadırlar. Fakat bu "bilgisayar ağlan' kaynağının kullanımı, disk gibi, işlemci gibi, diğer kaynaklar kadar kontrollü bir şekilde olmamaktadır. 'Internet Engineering Task Force' adlı organizasyonun 'Internet- accounting Working Group' adlı bir alt grubu bu konuda çeşitli çalışmalar yapmaktadır. Bu grubun konuya yaklaşımı, daha çok kullanım miktarının hesaplanması yönündedir ve gerçek zamanlı bir kota sistemi gibi herhangi bir çalışmayı içermemektedir. Bu tezde, bilgisayar ağlarının 'kullanım hesaplanması mekanizması' ile 'erişim kontrol mekanizmalan' arasındaki koordinasyonu artıran bir model önerilmektedir. Bu model yukanda sözü edilen grubun çalışmalan ile uyumlu olarak tasarlanmıştır. Önerilen modelde, kota yöneticisinin görevi, kota sınırlarına ulaşmış olan kaynak kullamcılanndan oluşan bir tablo oluşturmaktır. Bu tablo, 'kullanım hesaplanması mekanizmasından' elde edilen verilerle oluşturulacaktır. Servis ivvermekte olan diğer yazılımlar kota mekanizması ile ilişki kurup, buradan aldıkları verilere göre istenilen servisi verip vermemeye karar verecektirler.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A QUOTA SYSTEM FOR CONTROLLING NETWORK BANDWIDTH UTILIZATION ÇELİK, Can M.Sc, Department of Computer Engineering Supervisor : Asst. Prof. Dr. Cem Bozşahin Co-Supervisor: Inst. Attila Özgit January 1995, 57 pages. Interconnected networks of today provide a wide variety of services which consume widely differing amounts of network bandwidth. But unlike other computing resources such as disk space and processing power, the network bandwidth is not that much accounted as a resource. Internet Engineering Task Force (IETF)'s Internet-accounting Working Group is currently studying this subject. Their approach to the problem is focused on network accounting but does not cover any real-time controls such as quotas or enforcement. In this thesis, a model that increases coordination between accounting mechanisms and access controls is introduced. This model is compatible with the concepts and the architecture that is introduced by IETF's Internet-accounting Working Group. In the proposed model, the quota manager is responsible for producing a table of service consumers who has already reached their quotas. This table is formed by using the data accumulated by the accounting system. Other service providing software may interact with the quota system to decide whether a particular service is to be provided or not.