Cumhuriyet Halk Partisi'nin genel seçim propagandaları (1927-1957)
The eletioneering of Republican People's Party in general elections (1927-1957)
  1. Tez No: 385670
  2. Yazar: KADRİ UNAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TEMUÇİN FAİK ERTAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Türk İnkılap Tarihi, Political Science, History of Turkish Revolution
  6. Anahtar Kelimeler: Cumhuriyet Halk Partisi, Demokrat Parti, Genel Seçimler, Mustafa Kemal Atatürk, İsmet İnönü, Propaganda, Seçim Propagandası, Republican People's Party, Democrat Party, Mustafa Kemal Atatürk, İsmet İnönü, Propaganda, Electioneering
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 552
Özet
9 Eylül 1923'te kurularak 1950'ye değin iktidarda kalan Cumhuriyet Halk Partisi, Türk siyasi tarihinde önemli bir yere sahiptir. Bunun etkisiyle de uzun bir süre boyunca Cumhuriyet Halk Partisi tarihi ile Türk siyasi tarihi paralel bir seyir izlemiş ve tarihsel süreç içerisinde yaşanan kırılmalar Türk siyasetine ve Cumhuriyet Halk Partisi'ne aynı anda yansımıştır. Durum böyle olunca Türkiye Cumhuriyeti ile ilgili yapılan incelemelerin çoğunda Cumhuriyet Halk Partisi'ne de temas edilmiştir. Bunun da ötesinde Türkiye Cumhuriyeti ile neredeyse yaşıt olmasının yanında, kurucu parti ve devlet partisi özelliklerini de taşıyan Cumhuriyet Halk Partisi, bugüne kadar müstakil olarak da birçok açıdan ele alınmış ve incelenmiştir. Bu çalışmada Cumhuriyet Halk Partisi'nin 1927-1957 yılları arasında yapılan beşi tek partili (1927-1931-1935-1939-1943), dördü de çok partili (1946-1950-1954) olmak üzere toplam dokuz genel seçim sürecindeki propaganda faaliyetleri incelenmektedir. Böylelikle Türkiye'deki siyasal propaganda faaliyetleri, Cumhuriyet Halk Partisi'nin tek parti dönemindeki seçimlere katılımı arttırmaya dönük, çok partili dönemde ise seçimleri kazanmaya dönük yürüttüğü faaliyetler ekseninde incelenmiştir. Çalışmanın temel problemleri ise tek parti döneminde yapılan seçim propagandalarının ne düzeyde olduğu, Cumhuriyet Halk Partisi'nin programları ile genel seçim dönemlerindeki söylemi arasında bir paralelliğin olup olmadığı, çok partili döneme geçildikten sonra dünya genelindeki dönüşümlerin Cumhuriyet Halk Partisi'nin programlarına ve seçim propagandalarına hangi oranda yansıdığı, tek parti dönemindeki seçim propagandaları ile çok partili dönemdeki seçim propagandaları arasındaki farkların ne olduğu ve bu konuda yaşanan dönüşümler olmuştur. Bu kapsamda Cumhuriyet Halk Partisi'nin seçimlere yönelik hazırlıkları ve seçim kararlarının alınmasından sonraki propaganda faaliyetleri tespit edilmeye çalışılmıştır. Dolayısıyla bu çalışma bir siyasi parti ya da seçim çalışması değildir. Bu çalışma, Cumhuriyet Halk Partisi'nin genel seçim dönemlerindeki propaganda faaliyetlerini içermektedir. Bunun yanında çalışmada her bir seçimden önce hem Cumhuriyet Halk Partisi hem de Türkiye Cumhuriyeti açısından yaşanan önemli iç ve dış gelişmeler ana hatlarıyla değerlendirilmeye çalışılmış, uygulanan seçim sistemi incelenmiş ve seçim kanunlarında yapılan değişiklikler çalışmaya yansıtılmıştır. Böylelikle de söz konusu gelişmelerin ve değişikliklerin seçimleri ne denli etkiledikleri saptanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Republican People's Party, which was founded on 9th September 1923 and stayed in power until 1950, has a significant position in Turkish political history. With the effect of this, the history of Republican People's Party along with Turkish political history have proceeded parallelly during a long time and the refractions in the historical process have reflected both Turkish policy and Republican People's Party simultaneously. For this reason, most of the researches relating to Republic of Turkey were referred to Republican People's Party. Moreover, besides the party is almost coeval with Republic of Turkey, having features of a founder party and a state party, it has been analysed and been researched in multi-ways as a seperate matter until now. In this study, the electioneering activities of Republican People's Party during the process of nine general elections, the five relating to single-party period and the rest four relating to multi-party period between the years 1927-1957 were analysed. In this manner, the electioneering activities in Turkey were analysed in the frame of the activities of Republican People's Party in single-party period for increasing the participation to the elections and in multi-party period for winning the elections. The main questions of the research are at what levels the electioneering in single-party period was, if there was a parallellism between the programmes and the discourses of Republican People's Party in the election periods, how much the transformations in the world reflected the programmes and the election campaigns of Republican People's Party in multi-party period, what differences Republican People's Party had during the election campaigns in single-party and multi-party periods and what kind of transformations Republican People's Party had in the process of these two periods. In this content, the preparations of Republican People's Party for the elections and the election campaigns of it, were defined in this thesis. Therefore this study is not a study of a political party or an election. This study contains the electioneering activities of Republican People's Party in general elections. Furthermore, in the study, the significant progresses before each election regarding both Republican People's Party and Republic of Turkey were evaluated basically, the electoral system was analysed and the changes on the election laws were explained. In this way, the aforementioned progresses and changes were tried to be determined in what scale they effected the elections