Yunanistan Trakya'sı Rodop Bölgesi Bizans ve Post Bizans Dönemi
Greek Thrace, Area of Rhodope, Byzantinea and Post-Byzantine Period
- Tez No: 385721
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZKAN ERTUĞRUL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sanat Tarihi, Art History
- Anahtar Kelimeler: Yunanistan Trakyası, Rodop, Bizans, Post-Bizans, Kilise, Manastır, Greece Thrace, Rodopi, Byzantine and Post-Byzantine Churches, Monasteries
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Yunanistan Trakya'sı Rodop Bölgesi Bizans Dönemi Mimari eserlerin incelenmesini amaçlayan bu çalışmada bölgenin genel coğrafi bilgileri,tarihsel sürecine kısa bir bakış yapılmıştır. Bizans dönemi 10 tane yapı, alınan izinler çerçevesinde incelenerek , günümüzdeki durumları hakkında detaylı bilgiler derlenmiştir. Bu çalışma sırasında bir çok kazı alanı ziyaret edilmiş. Yapılan çalışmalardan sonra eserlerin durumları literatür taraması yapılarak değerlendirmeye alınmıştır.Bu değerlendirme sonucunda hazırlanan katalogta eserlerin durumları ve dönemleri hakkında bilgiler derlenmiştir. Post-Bizans dönemi 13 tane yapı tespit edilmiştir.Bu yapıların günümüzdeki durumları incelenmiş mimari özellikleri değerlendirilmiştir. Yapıların süslemeleri ve içlerinde bulunan orjinal parçalar değerlendirilmiştir. Çalışma sırasında elde edilen bilgiler kaynaklar doğrultusunda derlenmiş ve kaleme alınmıştır. Yapılan çalışmanın amacına ulaşması ve Yunanistan Trakya'sı Rodop Bölgesi Bizans ve Post-Bizans yapılarını tek bir kaynak altında toplamayı başarmıştır.
Özet (Çeviri)
This is a brief overview of the historical process aiming to the examination of the Byzantine monuments in the Greek Thrace, area of Rhodope, through a historical and geographical study Regarding the Byzantine period, they have been examined ten (10) monuments, for which have been given the permission. During the study period, there was made an on-sight visit to the monuments. Also, information about the monuments has been gathered through the examination of the bibliography. Based on this work and after evaluating the information, there was made an assesment comparing the monuments staus and a catalogue has been fomed. In the Post-Byzantine period, the status of thirteen (13) monuments have been examined. The architectural features of these monuments are analyzed. The original parts of the decoration and interior part was evaluated. The information obtained during the study is compiled in accordance with resources and has been drafted. The studay managed to reach the objectives to collect the Byzantine and Post-Byzantine structure of the Greek Thrace, Rhodope region under a single source.