İran dış politikasında Mahmut Ahmedinejad dönemi (2005-2012)
Mahmoud Ahmadinejad in Iran's foreign policy period (2005-2012)
  1. Tez No: 385731
  2. Yazar: KUBİLAY GÖKTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SİBEL TURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: İran Dış Politikası, Mahmut Ahmedinejad, Nükleer Enerji, Iran's Nuclear Power, Mahmoud Ahmadinejad, Iran's Foreign Policy
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu tez çalışması İran'da Mahmut Ahmedinejad'ın Cumhurbaşkanı olduğu iki dönem boyunca izlenen dış politikayı incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışma sonuç haricinde beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm girişe ayrılmış, ikinci bölümde ise İran İslam Devrimi sonrası İran dış politikasının temellerinin anlaşılması amacıyla tarihsel süreç ele alınmıştır. Üçüncü bölümde; İran dış politikasında değişim rüzgârının hissedildiği Ahmedinejad iktidarı ile birlikte nükleer faaliyetlere devam edilmesi kararıyla başlayan süreçte yaşanan politik gelişmeler ele alınmış ve İran'ın bölgesel politikasına değinilmiştir. Dördüncü bölümde, Ahmedinejad iktidarının ikinci dönemi ele alınarak, Birleşmiş Milletler Güvenlik konseyi yaptırımlarına maruz kalan Tahran yönetiminin müttefik arayışı irdelenmiştir. Beşinci bölümde ise Mahmut Ahmedinejad döneminin genel değerlendirmesi yapılmış ve Arap Baharının İran'a etkisi üzerinde durulmuştur. Ayrıca İran'a uygulanan yaptırımların etkileri ve nükleer programın hâlihazırda ki durumu veriler ışığında anlaşılmaya çalışılarak, Türkiye'nin müzakere sürecine etkisi ortaya konmuştur. Sonuç bölümünde ise genel bir değerlendirme yapılarak, bölgesel güç olma yolunda konumunu pekiştiren İran'ın nükleer güce sahip olması senaryosunun, bölgede ve özellikle Türkiye üzerinde olası etkileri ortaya konarak tüm dünya dış politikasını ilgilendirebilecek bu önemli komşu ülkenin iyi analiz edilmesinin gerekliliği üzerinde durulmuştur. Bu çalışma eldeki güncel veriler ışığında dönemsel bir inceleme ile farklı bir bakış açısı oluşturmaya çalışmaktadır
Özet (Çeviri)
This thesis intends to examine two period of Mahmoud Ahmadinejad's presidency in Iran. The study comprise five part, except result section. First part includes the introduction, second part is examine the Iran's foregn policy in historical process after Iran's Islamic Revolution. In the following part is describe the change of Iran's foreign policy with Ahmadinejad's political power. In addition to this, the study analyses the Iran's“nuclear activities decide”and the following political effects and the regional politics of Iran. In the fourth part words the Tehran's ally search in spite of united nations security council's sections. The study's fifth part evaluate the general period of Ahmedinejad gawerment and the affect of Arab spring on Iran. Moreover this thesis try to understand effect of sanctions on Iran with the in lights of nuclear program data and asks,“what's the ınfluence of Turkey's on the negotiation process”. Finally, the study makes a general comment on Iran's nuclear power and power's effects on te neigborhood countries and especially Turkey. In addition to, this study reveals the necessity of particular analyses on Iran. Eventually, this thesis try to make different wiewpoint via recast datum.