Sosyal ve kültürel işlevleri bağlamında birikme geceleri (Ateş gezmeleri)
Bi̇ri̇kme nights in the context of social and cultural functions (Fire jaunting)
  1. Tez No: 385761
  2. Yazar: UMUT ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. SERPİL MURTEZAOĞLU
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Müzik, Sosyoloji, Folklore, Music, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Birikme Geceleri, Ateş Gezmeleri, Kültürel Performans, Kültürel Bellek, Antropoloji, Birikme Nights, Fire Jaunting, Cultural Performance, Cultural Memory, Antropology
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Müziği Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Musikisi Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
Birikme Geceleri (Ateş Gezmeleri), ülkemizdeki Geleneksel Sohbet Toplantı'ları geleneğinin, Bolu ili Mudurnu ilçesinde görülen çeşidine verilen isimdir. Birinci bölümde Geleneksel Sohbet Toplantıları'nın kaynağını aldığını düşündüğümüz Ahilik teşkilâtına ve bu teşkilâtın özelliklerine değinilmiştir. İkinci bölümde ise Geleneksel Sohbet Toplantıları'nın Ahilik uygulamaları ile gösterdiği paralellikler, ülkemizdeki çeşitleri ve bu çeşitler ile Birikme Geceleri'nin ortak yönleri tespit edilerek, Birikme Geceleri'nin niçin Geleneksel Sohbet Toplantıları kapsamında değerlendirilmesi gerektiği ortaya konulmaya çalışılmıştır. Üçüncü bölümde ise yazılı ve sözlü kaynaklar ışığında ve katılımcı gözlem yöntemi kullanılarak elde edilen verilerle, Birikme Geceleri kültürel performans, kültürel bellek, ritüel ve oyun kuramı gibi farklı bağlamlar ile incelenmiş ve özellikleri açıklanmaya çalışmıştır.
Özet (Çeviri)
“Birikme Nights”(Fire Jaunting) is one of the traditional conversation meetings seen in Mudurnu district of Bolu province. In the first part, the characteristics of Akhism organization, from which we believe traditional conversation meetings are based on, is explained. In the second part; the parallelism seen between traditional conversation meetings and Akhism, the varieties and common points of Birikme Nights and why Birikme Nights are accepted as a part of traditional conversation meetings are explained. In the thiird part with the light of written and verbal sources, Birikme Nights are studied and explained from the points of cultural performance, cultural memory, rituel and game theory.