The interrelation between power of natural resources-energy lines owning countries and the level of conflicts they engage in
Doğal kaynaklara sahip ülkelerin ulusal güçlerinin uluslararası arenada girdikleri çatışmaların düzeyi arasındaki karşılıklı ilişki
  1. Tez No: 385784
  2. Yazar: AYDIN AYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELİM SAVAĢ GENÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Owning Energy Reources, Power of State, Level of Conflict
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Fatih Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 179
Özet
Bu tez doğal kaynaklara sahip ülkerlerin ulusal güçleri ile uluslararsı arenada girdikleri çatışmaların düzeyleri arasındaki ilişkiyi ortaya koyma çalışmaktadır. Eğer doğalgaz veya petrol gibi doğal kaynaklara sahip ülke kendisinden daha az güçlü bir ülkeyle doğal kaynaklardan dolayı bir çatısma yaşarsa çatışmanın seviyesi düşük olmaktadır. Doğal kaynalara sahip çatışmaya giren ülkenin gücü diğer ülkeden az ise kolay kontrol edilebilme düşüncesinden dolayı çatısmanın seviyesi yüksek olmaktadır. Çatışmaya giren her iki ülkenin ulusal güçleri birbirine yakın ise çatışmanın seviyesi düşük olacaktır. Çünkü yüksek düzeyde bir çatısma her iki ülke için çok yıkıcı olabilir. Bu hipotez üç örnek çalışma ile test edilmiştir. Bu çalısma kalitatif bir çalışma olmakla beraber değişkenlerin ölçümünde tezi kuvvetlendirmek için kantitatif metodta kullanılmıştır. Anahtar Kelimeler Enerji Kaynaklarına Sahip Olmak, Devletin Gücü. Çatısmanın Düzeyi
Özet (Çeviri)
This dissertation tris to outline a research project that seeks to understand the nature of the relationship between the powers of countries that own natural resources, on the one hand and the level of conflicts in which they engage in the international arena, on the other hand. If the powerful country that owns natural resources which are oil or natural gas has a dispute with a weaker state, the level of conflict will be lower in the case studies. When the state with natural resources is weaker than other state, the levels of the conflicts it engages in tend to be relatively high due to the perception that they are more fragile and open to control. When the state with natural resource is close as against one (or another) country, the level of conflict is low level because states' high level of conflict would be very harmful and destructive for both states. The argument will be tested with three case studies with distinctive properties have been selected to test the hypotheses. This is a qualitative research study supported and enhanced by quantitative methods, especially when measuring the variables.