Ortaokul öğretmenlerinin mesleki gelişim amaçlı internet kullanım düzeyleri: Bursa/Yıldırım örneği
Mi̇ddle school teachers' professi̇onal development purpose of internet use levels: Sample of Yıldırım/Bursa
- Tez No: 385798
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖMER FARUK SÖZCÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Mesleki gelişim, Hizmetiçi eğitim, Yaşam boyu öğrenme, Öğretmenlerin mesleki gelişimi, Mesleki gelişim amaçlı internet kullanımı, Professional Development, In-Service Training, Life Long Learning, Teachers' Professional Development, Internet Usage for the Purpose of Professional Development
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fatih Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Eko. Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu çalışma; ortaokul öğretmenlerinin mesleki gelişimlerini sağlamalarında hızla gelişmekte olan internetten faydalanma durumları ile birlikte internet kullanım seviyelerini incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Bu bağlamda öğretmenlerin interneti kullanma amaç ve yolları, mesleki gelişim amacı ile internet uygulamalarından bilgi sahibi olma ve kullanma durumları tespit edilecektir. Sonuçların çıkmasına sebebiyet veren durumlar eğitsel internet kullanım öz yeterliliği de belirlenerek araştırılacaktır. Araştırmanın çalışma grubunu; 2013/2014 eğitim öğretim yılı Bursa ili Yıldırım ilçesindeki yedi eğitim bölgesinin her birinden yaklaşık değerlerde katılımcı sayının olmasına dikkat edilerek, rastgele seçilen 16 okulun öğretmenleri oluşturmaktadır. Gönüllük esasına göre 418 ortaokul öğretmeni çalışmaya katılmıştır. Veri toplama aracı olarak 23 sorudan meydana gelen anket ile ortaokul öğretmenlerinin eğitsel internet kullanımı öz-yeterlik inançlarını belirleyebilmek amacıyla Şahin (2009) tarafından geliştirilen“Eğitsel İnternet Kullanımı Öz-Yeterlik İnançları Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırma bulgu ve sonuçlarına göre; çalışmaya katılan öğretmenler mesleki gelişimlerinde ve mesleki sorunların çözümünde ilk sırada internet ve getirdiği yeniliklerden faydalanmakla birlikte, hizmetiçi eğitim kurs ve seminerleri daha etkili bulmaktadırlar. İnternetin en fazla eğlence ve oyun amaçlı kullanılmasının yanı sıra eğitim amaçlı internet kullanımları dördüncü sırada yer almaktadır. Aynı zamanda Eğitsel İnternet Kullanım Öz-yeterlik İnancı Ölçeğine göre öğretmenler eğitsel internet kullanımlarında kendilerini“oldukça yeterli”düzeyde yetkin görmektedirler.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to investigate the level of the teachers' Internet usage with benefits from the rapidly developing Internet in providing professional development. In this way, the teachers' aims and ways of Internet usage, the aim of Professional development and the usage situations and having information from Internet applications will be identified. Circumstances giving rise to the emergence of results will be investigated by determining educational Internet use self-efficacy. Research workgroup consists of randomly chosen 16 school teachers from seven training zones of Yıldırım district in 2013-2014 Educational Year. 418 middle school teachers participated in this study voluntarily. A questionnaire consisting of 23 questions as a data collection tool developed by Şahin ( 2009) and Educational Use of Internet Self- Efficacy Beliefs Scale was used. According to the results of the research, the teachers who involved in this study find in-service courses and seminars more effective. But they also benefit from Internet and its innovations at the first place. Internet usage having a purpose of education ranks as the fourth in teachers while its' usage ranks as the most for the purpose of entertainment and game. According to educational use of the Internet Self- Efficacy Beliefs Scale, teachers see themselves quite competent in educational use of Internet.