40 numaralı Ayntâb Şer'iyye Sicilinin (H. 1103-1104 /M. 1692-1693) transkripsiyonu ve değerlendirilmesi
Transcription and evaluation of 40 numbered Ayntâb Şeri̇yye Siğils records (H. 1103-1104 /AD. 1692-1693)
- Tez No: 385841
- Danışmanlar: PROF. DR. BİLGEHAN PAMUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Şer'iyye Sicili, Osmanlı Devleti, Ayntâb, Fermân, Buyruldu, Hüccet, İ'lam, Religious Records, The Ottoman State, Ayntâb, Edict, Decree, Hujjat, Verdict
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 291
Özet
Mahkeme kayıtları olarak bilinen Şer'iyye Sicilleri, Osmanlı tarihinin araştırılmasında önemli bir rol oynamaktadır. Zira bir bölgenin sosyo-ekonomik yapısının öğrenilmesine ve son dönemde hızla gelişen şehir tarihçiliğine ana kaynak teşkil eden Şer'iyye Sicilleri, dönemin siyasi yapısı yansıtan oldukça zengin bir içeriğe sahip kaynaklar olarak karşımıza çıkmaktadır. Hicri 1103–1104 (M. 1692–1693) tarihli, 40 Numaralı Ayntâb Şerٔ iyye Sicili toplam 220 sayfadan oluşmaktadır. Bu çalışmada, Şerٔ iyye sicilinin 110 ve 220 sayfalık kısmının transkripsiyonu ve değerlendirilmesi yapılmıştır. Sicilde yer alan belgelerin ferman, berat, buyruldu; sefer hazırlıkları, iskân, vergi tahsili, görevlendirmeler ile hüccet ve i'lamların vasi, nafaka, alım-satım ve sulh ile ilgili olduğu görüldü. Bu belgeler ışığında Hicri 1103–1104 (M. 1692–1693) yılları Ayntâb bölgesi ve dönemin siyasi yapısı hakkında ayrıntılı bilgi edinilebilir. Bu şekilde XVII. yüzyılın son çeyreğinde iç ve dış politikada önemli sorunlarla uğraşan Osmanlı Devleti hakkında bilgi edinilebilir.
Özet (Çeviri)
Şer'iye records which are known as court records plays an essential role in teaching of Ottoman history. Likewise, constituting main source for the fast developing recent epoch urban history and teaching of a place's socioeconomic structure, religious records appear before us as a resourceful records reflecting the political structure of the period. Dated Hijri 1103–1104 (ad. 1692–1693), 40 numbered Ayntâb religious records consist of 220 pages. In this study, pages between 110-220 of the religious records are transcripted and evaluated. ıt has been seen that the documents in the records are related to edict (Ferman), decree, tax collection, official assignments, hujjat and alimony, commerce, compromise of verdicts. In the light of these documents detailed information can be obtained regarding the political structure of the period and about the Ayntâb region between Hijri 1103–1104 (ad. 1692–1693). In this way information can be obtained about Ottoman State whom had encountered with big problems in the last quarter of the century in the domestic and the foreign policy.