40 numaralı Ayntâb Şer'îyye Sicili'nin transkripsiyonu ve değerlendirmesi (H.1103–1104) - (M.1692-1693)
Transcription and asessment of the 40th Court Record of Ayntâb (1103-1104 ah-İslamic calendar - 1692-1693 ad)
- Tez No: 369305
- Danışmanlar: PROF. DR. BİLGEHAN PAMUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Ayntâb, Şer'iyye Sijlls, Kassam, Hüccet, Vakfiye
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 313
Özet
Şer'îyye Sicilleri, Osmanlı Devletinde mahkemelerde görülen davalarla ilgili muamelelere yer veren kayıtlardır. Şer'îyye sicilleri idarî ve askerî alandan sosyal alana birçok konuda en önemli başvuru kaynakları arasında kabul edilmektedir. Bu çalışma Hicri 1103–1104 (M. 1692–1693) tarihli, 40 Numaralı Ayntâb Şer'îyye sicilinin ilk 1-109 varağının transkripsiyonunu ihtiva emektedir. Bu tarihler H.1103'ten başlayıp H.1104 tarihinde son bulmaktadır. Transkripsiyondan sonraki süreçte dava ve kayıtlar tasnif ve tenkit edilip bir sonuca ulaşılmaya çalışıldı. Bu transkripsiyon ve araştırmanın sonucunda XVII. yüzyılın son çeyreğinde genelde Osmanlı özelde ise Ayntâb'ın içerisinde bulunduğu siyasî, askerî, ekonomik ve kültürel ahval, bir nebzede olsa aydınlatılmaya çalışıldı. Bu araştırmanın sonucunda XVII. yy'ın son çeyreğinde Ayntâb'ın sosyal, kültürel, iktisâdî ve fizikî yapısı hakkında bazı sonuçlara ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
(Şer'iyye Sijlls) are Ottoman Court records which include documents revealing the proceedings in courts during Ottoman Empire. These court records are accepted as reference sources on many subjects from management and military to social fields. This study consists of transcription of folios from 1 to 109 of the court records of Ayntâb numbered 40 and dated between 1103-1104 AH- Islamic Calendar- (1692-1693 AD). Following the transcriptions, court cases and records were classified and criticized scientifically and then evaluated. Thanks to this transcription and the study, to some extent we tried to shed light on the political, military, economical and cultural circumstances of the Ottoman in general and Ayntâb in particular in the last quarter of 17th century. As a result of the research, a conclusion was made on the political, military, economical and cultural structure of Ayntâb in the last quarter of 17th century.