Gelir Vergisi ve Katma Değer Vergisi formülleştirmesinde optimal vergileme teorisinin rolü: Türkiye ve İngiltere üzerine karşılaştırmalı bir çalışma
The role of optimal taxation theory in the formulation of Income Tax and Value Added Tax: A comparative study on Turkey and United Kingdom
  1. Tez No: 385851
  2. Yazar: SAMER SHEIKH HAMDO
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ATİLLA AHMET UĞUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Optimal Vergileme, Toplumsal Refah, AĢırı Yük, Gelir Vergisi, Katma Değer Vergisi, Optimal Taxation, Social Welfare, Excess Burden, Income Tax, Value Added Tax
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Vergi adaleti ve vergi etkinliği arasında bir çatışma olduğu söylenebilir ve bazı ekonomistler adalet ve etkinlik hedefleri arasındaki dengeyi sağlamak için optimal vergileme teorisini (bir yaklaşım olarak) önermişlerdir. Öte yandan optimal vergileme kavramı toplumsal refah kavramına bağlıdır ve optimal vergileme kavramı ulusal ekonomide toplumsal refahı en üst düzeye ulaştırmak için faydalı bir kavramdır. Dolaylı vergileme alanında dolaylı vergi oranlarının ekonomik faaliyetleri en az tahrif ettiği için tek oranlı olmalıdır. Ayrıca dolaysız vergiler alanında artan oranlı gelir vergisinin iş gücü arzını azaltarak toplumsal refah seviyesinin azalmasına neden olduğu, gelir vergisi oranlarının daha düz olması gerektiği ve gelirin en yüksek seviyelerinde marjinal gelir vergisi oranlarının düşmesi gerektiği söylenebilmektedir. Bu çalışmada Türkiye'de ve İngiltere'de uygulanan katma değer vergisinin ve gelir vergisinin özellikleri açıklanarak optimal vergileme kriterleri açısından optimal olup olmadığı belirtilmektedir.
Özet (Çeviri)
It can be said that there is a conflict between tax equality and tax efficency and some economists have persented the theory of optimal taxation (as an approach) to achieve the balance between tax equality and tax efficiency purposes. Otherwise the concept of optimal taxation is associated with the concept of social welfare and optimal taxation concept can be useful for maximizing the social welfare in the national economy. On the side of indirect taxes it is agreeable that indiredt taxes rates should be flat to minimize the degree in which those taxes distort the economic activities. On the side of direct taxes it can be acceptable that income tax with progressive rate reduces the labor supply and causes decreasing in the level of social welfare, income tax rates should be more flat and the marginal income tax rates should decline at high levels of income. In this search the characters of value added tax and income tax will be explained in both of Turkey and United Kingdom to determine if those taxes are optimal according to the critics of optimal taxation theory.